Antena 3 CNN Externe Tradiţia cafenelelor din Franţa, pe cale de dispariţie

Tradiţia cafenelelor din Franţa, pe cale de dispariţie

Tradiţia cafenelelor din Franţa, pe cale de dispariţie
23 Noi 2008   •   22:39

Criza economică a dat lovitura decisivă şi cafenelelor din Franţa. Micuţele localuri tradiţionale dau faliment pe bandă rulantă. Numărul cafenelelor închise a crescut cu 56% faţă de anul trecut.
"Cafeneaua este parlamentul poporului" spunea Honore de Balzac, undeva în prima jumătate a secolului 19. O sută de ani mai târziu, francezii făceau primul recensământ al cafenelelor. Erau atunci peste 200.000. Acum mai sunt doar 40.000. De la an la an mai goale.
Francezii şi-au pierdut obiceiul de a sta la taclale, dimineaţa înainte de a merge la muncă, sau seara, după serviciu. Fumează mai puţin, beau mai puţin, cheltuie mai puţin. În spaţiile închise fumatul a fost interzis, iar poliţia stă în preajma localurilor pentru a-i vâna pe cei care se urcă băuţi la volan.
A fost una dintre primele măsuri cerute de Nicolas Sarkozy după ce a câştigat prezidenţialele de anul trecut. Aşa că omul de rând îşi cumpără din supermarket şi consumă acasă. Nici reducerea preţurilor nu i-a readus pe francezi în cafenele. La micuţele măsuţe aşezate pe trotuare mai stau doar turiştii, insuficient pentru o afacere profitabilă.
În fiecare zi, două cafenele din Hexagon îşi închid porţile pentru totdeauna. O tradiţie este pe cale să devină amintire.
Antena3

×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkozy
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close