Antena 3 CNN Externe Tragedie aviatică la Madrid. 153 de morţi şi 19 răniţi. O româncă pe lista pasagerilor

Tragedie aviatică la Madrid. 153 de morţi şi 19 răniţi. O româncă pe lista pasagerilor

Tragedie aviatică la Madrid. 153 de morţi şi 19 răniţi. O româncă pe lista pasagerilor
20 Aug 2008   •   16:38

Un avion MD-82 al companiei spaniole Spanair, cu 172 de pasageri la bord, dintre care doi bebeluşi şi nouă membri ai echpajului, a avut un accident pe aeroportul Barajas, din Madrid. Ministrul spaniol al Infrastructurii, Manuela Alvarez, a anunţat bilanţul oficial al victimelor: 153 de morţi şi 19 răniţi. Purtătorul de cuvânt al companiei Spanair a confirmat bilanţul. Printre pasagerii aflaţi la bord în momentul producerii accidentului se afla şi o româncă, Carmen Ciprian, potrivit listei pasagerilor, publicată pe site-ul oficial al operatorului Spanair. De asemenea, a fost deschisă o linie telefonică specială unde familile pasagerilor pot afla ultimele informaţii - 800 400 200.

Martorii afirmă că motorul din partea stângă a aparatului de zbor a luat foc în cursul decolării. Cursa AJK-5022 avea destinaţia Gran Canaria, Las Palmas, iar majoritatea pasagerilor erau spanioli. Conform El Mundo, compania Spanair opera în colaborare cu un zbor Lufthansa (LH2554), astfel că la bordul avionului este posibil să fi fost şi persoane de naţionalitate germană. Totodată, ministrul suedez de Externe a anunţat că la bordul aeronavei se aflau doi cetăţeni suedezi.



Explozia motorului a provocat ieşirea de pe pistă a aeronavei, care a fost ruptă în două, conform unor surse din aeroport. La faţa locului au fost mobilizaţi 170 de poliţişti şi 70 de pompieri. Uniunea piloţilor SEPLA a declarat că echipajul de zbor era "perfect calificat şi avea mare experienţă", în timp ce comandantul de zbor, cât şi asistentul său, erau din Mallorca.

La sediul companiei aeriene, drapelele Spaniei şi Spanair au fost arborate în bernă. Regele Spaniei şi-a exprimat "consternarea, oroarea şi durerea" în urma accidentului aviatic de miercuri.

Avionul, un McDonnell Douglas 82, este considerat unul dintre cele mai vechi modele în folosinţă, totuşi este foarte răspândit în întreaga lume, potrivit Agenţiei France Presse. Primele aparate din familia MD-80 au intrat în serviciu în 1980. Producţia lor a fost sistată în 1999. Spanair deţine în flota sa 31 de aparate din seria McDonnell Douglas 80. Directorul muzeului Aerului şi Spaţiului din Bourget, Franţa, Gerard Feldzer, a declarat pentru AFP că MD-80 este "un tip de avion vechi, de mâna a doua sau chiar a treia - adică au fost vândute şi revândute între companii. Este un model foarte zgomotos din cauza motoarelor sale de tehnologie îmbătrânită, aşa că aparatele au fost înlocuite treptat cu modele Boeing 737 şi Airbus A320. Cu toate acestea, nu putem face o legătura între accidentul produs şi vechimea avionului. Un avion nu e mai periculos decât altul din cauză că ar fi mai vechi", a spus Gerard Feldzer. Într-adevăr, orice aeronavă este întreţinută şi înnoită la intervale regulate, din toate punctele de vedere, tocmai pentru ca astfel de catastrofe să fie evitate.

Pe de altă parte, o altă companie de zbor - American Airlines - a anulat anul acesta sute de zboruri pentru a supune aparatele din clasa MD-80 la o inspecţie riguroasă, în urma unor sesizări primite din partea Autorităţii Americane de reglementare a Aviaţiei Civile privind sistemul de cablaj al avioanelor.

Antena3.ro

×
Parteneri
El este următorul sfânt al României, propus pentru canonizare în 2025
x close