Antena 3 CNN Externe Trupele ruseşti au distrus oraşele Gori şi Poti

Trupele ruseşti au distrus oraşele Gori şi Poti

Trupele ruseşti au distrus oraşele Gori şi Poti
14 Aug 2008   •   09:28

Armata rusă nu se mai retrage din oraşul Gori, a anunţat un purtător de cuvânt al ministerului de Interne georgian, citat de AFP. Ruşii au distrus deja două oraşe Gori şi Poti. Guvernul de la Tbilisi anunţase, joi dimineaţă, că a preluat controlul oraşului Gori şi că trupele ruse părăsesc zona.

În acelaşi timp, preşedinţii republicilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud au sosit la Moscova, pentru o întâlnire cu preşedintele rus Dmitri Medvedev. El a asigurat cele două state de toată susţinerea Rusiei.

Martorii oculari acuză forţele ruseşti şi pe aliaţii lor de jafuri, distrugeri şi acte de violenţă.

Georgienii anunţau, miercuri, că o coloană de 50 de tancuri ruseşti trecuse de oraşul Gori şi se îndrepta spre Tbilisi. Alarma s-a dovedit falsă, dar ziariştii străini au văzut, în satele din regiune, zeci de case în flăcări, despre care se spunea că au fost jefuite de soldaţii ruşi şi de miliţiile din Osetia de Sud.

CORESPONDENTUL ANTENA 3 TRANSMITE ÎN DIRECT DIN GORI


Preşedintele George W. Bush a reafirmat solidaritatea Statelor Unite cu Georgia. El a cerut Rusiei să respecte suveranitatea Georgiei şi să nu încerce să-i schimbe guvernul.

Secretarul de stat Condoleezza Rice, care se va afla, joi, la Tbilisi a avertizat, la rândul său, că Rusia riscă să se izoleze pe plan internaţional dacă nu va respecta încetarea focului.

?Nu mai suntem în 1968, la invadarea Cehoslovaciei, când Rusia putea să-şi ameninţe vecinii, să ocupe o capitală, să dea jos un guvern şi să scape nepedepsită. Vremurile s-au schimbat?, a declarat Rice.

În replică, Rusia acuză Statele Unite că au înarmat Georgia şi au trecut cu vederea violenţele pe care le-ar fi comis trupele acesteia în Osetia de Sud.

Pe lângă sprijinul diplomatic, Statele Unite au trimis în Georgia şi un prim avion cu ajutoare umanitare. Georgia a primit şi sprijinul Ucrainei, care a impus restricţii Flotei ruseşti a Mării Negre. Moscova a calificat această decizie drept o "gravă măsură îndreptată împotriva Rusiei.

Antena3

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close