Antena 3 CNN Externe Turcia a blocat începerea negocierilor privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Turcia a blocat începerea negocierilor privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Turcia a blocat decizia inițială a NATO de a procesa cererile Finlandei și Suediei de a adera la alianță, punând la îndoială speranțele ca cele două națiuni scandinave să se alăture rapid.

Turcia a blocat începerea negocierilor privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Sursa foto: Twitter/ Rappler
de Alexandra Ionescu    |    18 Mai 2022   •   17:33

Ambasadorii NATO s-au întâlnit miercuri pentru a începe discuțiile de aderare, în aceeași zi în care  Finlanda și Suedia și-au depus cererile, dar opoziția de la Ankara a oprit orice vot.

Întârzierea ridică îndoieli că NATO va putea aproba prima rundă de cereri din Finlanda și Suedia în termen de una sau două săptămâni, după cum a prezis secretarul general, Jens Stoltenberg.

Un oficial turc a confirmat că Ankara a blocat procesul, dar a insistat că Turcia nu exclude posibilitatea aderării Suediei și Finlandei.

"Nu spunem că nu pot fi membri NATO. Trebuie doar să fim pe aceeași pagină, pe aceeași pagină, în ceea ce privește amenințarea cu care ne confruntăm", a spus oficialul.

Toți cei 30 de membri NATO trebuie să ratifice cererile Finlandei și Suediei, dar acest proces începe abia după ce Alianța emite un protocol de aderare și invită oficial cele două țări să se alăture.

×
Subiecte în articol: turcia Finalnda Suedia aderare NATO
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close