Antena 3 Externe Turcia continuă intervenţia armată în regiunea kurdă din nordul Irakului

Turcia continuă intervenţia armată în regiunea kurdă din nordul Irakului

24 Feb 2008   •   09:44
Turcia continuă intervenţia armată în regiunea kurdă din nordul Irakului

Continuarea intervenţiei armate a Turciei împotriva rebelilor kurzi, din nordul Irakului ar putea destabiliza întreaga regiune. Avertismenul vine din partea ministrului irakian de externe, de etnie kurdă. Deocamdată, ofensiva continuă şi, potrivit armatei turce, s-a soldat până acum cu peste 80 de morţi în ambele tabere. Separatişti kurzi ameninţă că vor riposta cu atacuri asupra marilor oraşe din Turcia. Ministrul irakian de externe a declarat, la BBC, că incursiunea militară turcă s-a limitat, până în prezent, la o regiune îndepărtată şi aproape nelocuită.

El a avertizat că, dacă luptele se vor extinde, ar putea declanşa o escaladă a violenţelor. Ministrul a mai precizat că, deşi Turcia a afirmat că va evita să atace infrastructurile, câteva poduri au fost distruse de bombardamente. Guvernul turc a reafirmat sâmbătă că singura ţintă a ofensivei sunt bazele Partidului Muncitorilor din Kurdistan calificat drept organizaţie teroristă.

Statul-Major turc a anunţat că până acum au fost ucişi în lupte 79 de rebeli şi şapte soldaţi turci. Separatiştii kurzi oferă un bilanţ diferit: 35 de morţi în rândurile armatei turce şi doar doi în propria tabără. Militarii au repatriat sâmbătă din Kurdistanul irakian primele corpuri neînsufleţite.

Tot sâmbătă, la Istanbul a avut loc o primă manifestaţie împotriva operaţiunii din Irak.Manifestaţia a fost organizată de un partid de stânga, apropiat de kurzii din Turcia, care susţine că problemele acestei minorităţi nu vor putea fi soluţionate prin forţa armată.

Antena 3

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close