Antena 3 CNN Externe Turcia continuă intervenţia armată în regiunea kurdă din nordul Irakului

Turcia continuă intervenţia armată în regiunea kurdă din nordul Irakului

Turcia continuă intervenţia armată în regiunea kurdă din nordul Irakului
24 Feb 2008   •   09:44

Continuarea intervenţiei armate a Turciei împotriva rebelilor kurzi, din nordul Irakului ar putea destabiliza întreaga regiune. Avertismenul vine din partea ministrului irakian de externe, de etnie kurdă. Deocamdată, ofensiva continuă şi, potrivit armatei turce, s-a soldat până acum cu peste 80 de morţi în ambele tabere. Separatişti kurzi ameninţă că vor riposta cu atacuri asupra marilor oraşe din Turcia. Ministrul irakian de externe a declarat, la BBC, că incursiunea militară turcă s-a limitat, până în prezent, la o regiune îndepărtată şi aproape nelocuită.

El a avertizat că, dacă luptele se vor extinde, ar putea declanşa o escaladă a violenţelor. Ministrul a mai precizat că, deşi Turcia a afirmat că va evita să atace infrastructurile, câteva poduri au fost distruse de bombardamente. Guvernul turc a reafirmat sâmbătă că singura ţintă a ofensivei sunt bazele Partidului Muncitorilor din Kurdistan calificat drept organizaţie teroristă.

Statul-Major turc a anunţat că până acum au fost ucişi în lupte 79 de rebeli şi şapte soldaţi turci. Separatiştii kurzi oferă un bilanţ diferit: 35 de morţi în rândurile armatei turce şi doar doi în propria tabără. Militarii au repatriat sâmbătă din Kurdistanul irakian primele corpuri neînsufleţite.

Tot sâmbătă, la Istanbul a avut loc o primă manifestaţie împotriva operaţiunii din Irak.Manifestaţia a fost organizată de un partid de stânga, apropiat de kurzii din Turcia, care susţine că problemele acestei minorităţi nu vor putea fi soluţionate prin forţa armată.

Antena 3

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close