Antena 3 CNN Externe Turcia. Doi foşti generali, arestaţi după ce au complotat la asasinarea scriitorului Pamuk

Turcia. Doi foşti generali, arestaţi după ce au complotat la asasinarea scriitorului Pamuk

Turcia. Doi foşti generali, arestaţi după ce au complotat la asasinarea scriitorului Pamuk
03 Iul 2008   •   10:27

Doi generali în retragere din Turcia au fost arestaţi în urma investigaţiilor pentru un complot de asasinare a lui Orhan Pamuk, câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură în 2006. Sener Eruygur, fostul şef al poliţiei militare, şi Hursit Tolon, un fost înalt oficial al armatei, au fost arestaţi în capitala Ankara, împreună cu alte 23 de persoane.

Alţi foşti înalţi ofiţeri în armata turcă au fost deja arestaţi şi condamnaţi pentru că au ?instigat o răscoală împotriva guvernului?. Procurorii susţin că a existat un plan pentru asasinarea mai multor politicieni kurzi, intelectuali şi importanţi oameni din armată. Se dorea astfel destabilizarea Turciei, ceea ce ar fi dus la intervenţia militară pentru restaurarea ordinii.

Orhan Pamuk, unul dintre cei mai renumiţi scriitori turci contemporani, a devenit primul laureat Nobel al ţării pentru Literatură în 2006, dar în 2005 el a fost acuzat şi apoi achitat că ar fi insultat Turcia, în baza legilor naţionaliste care limitează libertatea de exprimare. Acum, Pamuk îşi petrece mare parte a timpului în Statele Unite ale Americii.

Armata îşi exercită o considerabilă putere politică în Turcia şi are o veche istorie de încercări de manipulare a politicii interne a ţării. Eruygur se pare că a mai fost implicat, în 2004, şi în două încercări de a răsturna guvernul. Prima se baza pe o acţiune militară, iar a doua se baza pe un plan de folosire a mass-mediei ca armă de influenţare a opiniei publice. Ambele au eşuat.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Un val de aer tropical cuprinde România. Unde va fi cel mai cald
x close