Antena 3 CNN Externe Turcia. Proteste de amploare faţă de purtarea vălului islamic

Turcia. Proteste de amploare faţă de purtarea vălului islamic

Turcia. Proteste de amploare faţă de purtarea vălului islamic
09 Feb 2008   •   19:11

Proteste de amploare la Ankara, după ce Parlamentul turc a dat undă verde portului de văl islamic în universităţi. 30.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a contesta amendamentul adoptat sâmbătă de Legislativ, şi pentru a cere demisia Guvernului. Proiectul a fost criticat cu vehemenţă de opoziţia social-democrată, care acuză erodarea principiilor laice ale Turciei. Mii de turci au ieşit pe străzile din Ankara, pentru a protesta faţă de decizia Parlamentului de a autoriza portul vălului islamic în universităţi.

''Turcia este şi va rămâne seculară'' au scandat 30.000 de oameni, care au adus la demonstraţie mii de steaguri naţionale. Islamul şi secularismul s-au luptat pentru supremaţie, de la fondarea Turciei moderne de către Mustafa Kemal Ataturk, în 1923.

Parlamentul a aprobat, cu 411 voturi pentru faţă de 103 împotrivă, purtarea vălului islamic în universităţi. Potrivit amendamentului, nicio persoană nu poate fi privată de dreptul la o educaţie superioară, cu referire la femeile care poartă văl.

Problema a provocat o dezbatere intensă în societatea turcă, şi proteste vehemente ale opoziţiei social-democrate. Premierul Recep Tayyip Erdogan a respins însă criticile, pe motiv că toate femeile trebuie să aibă acces la o educaţie superioară.

Valul islamic a fost interzis în universităţi în 1997, de către armata seculară, care îl consideră un simbol al islamismului. "Am organizat funeralii pentru acest parlament, care a fost constituit cu onoarea şi demnitatea parlamentarilor care au luptat împotriva duşmanilor care ne-au invadat ţara, în cursul fondării Republicii Turce", a spus Kamer Genq, parlamentar independent.

Soţiile şi fiicele celor mai mulţi lideri ai partidului aflat la putere poartă văl islamic. Amendamentul constituţional trebuie aprobat acum de preşedintele Abdullah Gul, fost membru al partidului de guvernământ.

Observator

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close