Antena 3 CNN Externe Turcia va interzice fumatul în restaurante şi cafenele

Turcia va interzice fumatul în restaurante şi cafenele

Turcia va interzice fumatul în restaurante şi cafenele
04 Ian 2008   •   18:14

Turcia urmează exemplul Franţei şi interzice fumatul în cafenele şi restaurante. Legea sprijinită de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) va intra în vigoare la patru luni de la promulgarea ei de către preşedinte. Premierul ţării, Recep Tayyip Erdogan, liderul AKP, partidul aflat la putere, este un adversar hotărât al tutunului. Noua lege interzice fumatul în instituţiile administrative, la locul de muncă şi în locurile publice, ca restaurantele şi cafenelele, vizând în aceeaşi măsură galeriile comerciale, şcolile, stadioanele şi spitalele.

Se va putea fuma doar în camerele de fumători de la hoteluri sau în spaţiile special amenajate în spitalele psihiatrice, azilurile de bătrâni sau închisori. Organizatorii de evenimente sportive sau concerte de muzică vor putea amenaja zone speciale pentru fumători. Legea prevede sancţiuni severe pentru cei care o vor încălca.

Astfel localurile private vor trebui să achite o amendă de până la 2.900 de euro, iar persoanele fizice vor risca o amendă de 29 de euro. Barurile şi restaurantele vor beneficia de o perioadă de tranziţie de 18 luni de la promulgarea legii. În Turcia fumează circa 60 la sută dintre bărbaţi şi 20 la sută dintre femei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close