Turist în Europa. Zece destinaţii la îndemâna tuturor (FOTO)

18 Iun 2008   •   05:20
<font color=red>Turist în Europa.</font> Zece destinaţii la îndemâna tuturor <font color="red">(FOTO)</font>
Unde mergem în vacanţă? Destinaţiile exotice sunt de multe ori peste măsura posibilităţilor portofelului de român obişnuit. Din fericire, Europa asigură încă numeroase posibilităţi atractive pentru concediul din vara aceasta. Aşa că, dacă nu vizitaţi litoralul românesc sau o staţiune montană autohtonă, iată o selecţie a celor mai vizitate locuri de relaxare de pe bătrânul continent.

BULGARIA. Am ales Nisipurile de aur pentru un sejur relaxant, unde plouă rar, iar turistul nu îşi poate dori nimic mai mult decât nisipul fin şi auriu, apa limpede şi vegetaţia abundentă. Situată la 17 km de Varna, staţiunea are o plajă de 3,5 km lungime, care pe alocuri poate atinge şi 100 de metri lăţime. Pe timpul verii, temperatura medie atinge 27ºC-30ºC, iar temperatura medie a apei este de 25ºC-28ºC. Majoritatea hotelurilor sunt construite recent sau au fost renovate în ultimii trei ani.

Preţuri: pentru toate buzunarele. În plin sezon, la hoteluri de 2-3 stele, preţul all inclusive variază între 26-36 euro / persoană / noapte. La 5 stele, preţul porneşte de la 55 şi poate atinge 100 de euro pe noapte.

HOTEL GLARUS 4*


GRECIA. Aici ne atrage peninsula Halkidiki, formată din trei braţe ? Kassandra, Sithonia şi Muntele Athos, scăldate în Marea Egee -, cu o linie de coastă ce se întinde pe o distanţă de 522 km. Aici, o excursie cu yachtul oferă panorame inedite. Pe lângă plaja cu nisip fin, fac deliciul turiştilor pădurile, golfuleţele ascunse, satele pitoreşti, dar şi oraşele încărcate de istorie. Se ştie că fâşia estică, Athos, este renumită prin numeroasele mănăstiri construite de-a lungul secolelor.

La 2-3 stele, în sezon, pentru all inclusive, o persoană poate plăti între 35 şi 70 de euro pe noapte. La 5 stele, preţurile pot varia între 75 şi 175 de euro.

HOTEL ALEXANDROS PALACE 4*


CIPRU. O destinaţie favorită a îndrăgostiţilor, insula Afroditei este înconjurată de o mare sărată, calmă, ocrotitoare, cu plaje străjuite de palmieri, ce alternează cu ţărmuri stâncoase (nu abrupte) şi cu multe refugii, pentru cei care preferă izolarea. Hotelurile luxoase sunt ceva mai scumpe decât în tradiţionalele destinaţii greceşti sau turceşti, însă oricine a vizitat o dată Ciprul poate spune că merită. Staţiunea Ayia Napa este destinată turiştilor ce caută relaxare, dar şi distracţie, la Waterworld, în orele de plajă, sau la numeroasele restaurante şi cluburi de noapte. Iniţial, Ayia Napa a fost un sat de pescari săraci, iar ascensiunea ca staţiune turistică s-a declanşat după 1974.

Cât ne costă. La un hotel de 3 stele, un pachet de şapte nopţi pentru o persoană porneşte de la 500 de euro, cu micul dejun inclus. La 4 stele, preţurile se încadrează între 620 şi 735 de euro. La 5 stele, pachetul de şapte nopţi poate ajunge şi la 850 de euro.

AYIA NAPA


ITALIA. Dacă nu v-aţi scăldat niciodată în Adriatica, ar fi timpul să încercaţi. În staţiunea Bibione, special creată pentru turism, climatul permite o temperatură optimă pentru plajă din mai până în septembrie. Plaja de aici este faimoasă pentru lăţimea ei: cca 300 de metri, cu o coastă de aproximativ 10 km. Plaja cu nisip fin, văile, laguna şi pădurile de pin creează o atmosferă unică. Din 1996, Bibione deţine şi un important şi bine echipat centru termal denumit ?Bibione Thermae?, situat chiar în pădurea de pin. Cei dornici de mişcare pot experimenta windsurfingul, navigaţia cu velă, canoe, parapantă, dar şi echitaţie şi mountain-bike. Mai mult, de aici se poate vizita uşor Veneţia, Verona, Grotele din Postumia şi castelul din Predjama, la preţuri accesibile.

În aceeaşi notă financiară, la 4-5 stele, preţurile variază, în sezon, între 53 şi 113 euro / persoană / noapte, cu mic dejun inclus. Dacă optaţi pentru apartamente sau vile, unde şederea minimă este de o săptămână, preţurile variază de la 50 ? 200 de euro / apartament / zi, în funcţie de numărul de persoane cazate.

BIBIONE


FRANŢA. NISA, capitala Coastei de Azur, este una dintre cele mai vizitate destinaţii din Franţa. Aerul Mediteranei îmbie la odihnă, dar pentru scurtă vreme, pentru că obiectivele turistice nu trebuie ratate: Muzeul Matisse, Muzeul de Arte, palatul-muzeu Massena, oraşul vechi cu palatul-muzeu Lascaris şi catedrala Saint Reparat, grădina şi ruinele castelului, ruinele oraşului roman Cimenelum (inclusiv amfiteatrul roman din sec. I-II), mănăstirea franciscană din Cimiez, grădina botanică Phoenix cu cea mai mare seră din Europa, teatrul de operă sau catedrala ortodoxă rusă.

Preţurile variază între 400 şi 1000 de euro pentru un sejur de şapte zile, cu mic dejun inclus, pentru hoteluri de la 2 la 5 stele.

NISA


SPANIA. MALAGA, centru geografic al Costa del Sol şi locul naşterii genialului Pablo Picasso, este un oraş cosmopolit, situat într-un golf încântător. Bulevarde enorme şi palmieri, o viaţă de noapte însufleţită, muzee minunate şi preparate culinare delicioase: aceasta este Malaga. Beneficiază de cea mai bună temperatură din Spania şi se mândreşte cu circa 300 de zile însorite pe an. De vizitat: Cetatea Alcazaba, Castelul Gibralfaro, Catedrala din Malaga, Muzeul Picasso, Teatrul Cervantes, Grădinile din Alameda sau Parcul Botanic La Concepción, vechi de 150 de ani.

Preţurile la hotelurile din Malaga şi împrejurimi se încadrează între 470 şi 1200 de euro pentru un sejur de şapte nopţi, la un hotel de 3 sau 4 stele.

ARENA CORRIDA


PORTUGALIA. Şi ALGARVE se poate lăuda cu o climă lejeră tot timpul anului, specifică sudului Portugaliei. Aici poţi alege să faci baie în mare ca şi în râu, iar în timpul mareei, se formează mici lagune minunate. Provincie istorică a Portugaliei, Algarve este una dintre cele mai populare destinaţii de vacanţă din Europa. Capitala este oraşul Faro, iar alte centre turistice importante sunt Silves, Portimao şi Lagos. Farmecul acestei regiuni constă în plaje întinse, livezile de portocali, măslini sau viţă de vie, dar şi în istoria bogată. Praia de Odeceixe este locul în care poţi face o plimbare romantică cu barca sau o aventură cu caiacul. La Praia de Monte Gordo, poţi să îţi umpli timpul liber cu o plimbare pe esplanade, un prânz la restaurante deosebite sau cu activitate fizică pe numeroasele terenuri de sport.

Un sejur de şapte nopţi costă aici între 700 şi 1000 de euro, cu transport şi mic dejun inclus.

ALGARVE


TURCIA. PAMUKKALE sau Castelul de Bumbac este vizitat anual de două milioane de turişti, graţie teraselor de calcar, considerate unice în lume. Un fenomen ce a durat mii de ani: depunerea calcarului conţinut de izvoarele termale a rezultat în forme unice, cascade turcoaz şi pereţi de un alb sclipitor. Apa din platouri, cu o temperatură situată între 35ºC şi 37ºC, este benefică în tratarea afecţiunilor cardiovasculare, asterosclerozelor, dereglărilor de tensiune, ale sistemului nervos, precum şi a afecţiunilor dermatologice, oftalmologice sau rahitismului. Însă oamenii care caută aici remedii pentru diferitele afecţiuni pot să viziteze şi ruinele anticului oraş Hierapolis, distrus în urma unor cutremure devastatoare: Teatrul Roman, ridicat din blocuri mari de marmură, Poarta Bizantină, construită în onoarea Împăratului Hadrian, Templul lui Apollo, Drumul de Marmură, Termele Romane, Arcul lui Domiţian sau Biserica Bizantină. Tot aici se află cea mai originală piscină din Turcia: Piscina Cleopatrei.

La 3 sau 4 stele, cazarea costă între 36 şi 63 de euro de persoană, cu mic dejun inclus.

PAMUKKALE


CROAŢIA. Un nume de staţiune cu rezonanţă în limba română, Pola este cel mai mare oraş din regiunea istorică Istria, fiind situat în partea de sud a Peninsulei Istria. Un important centru turistic, este cunoscut pentru climatul său moderat, natura bine conservată, dar şi pentru bogatul patrimoniu istoric şi cultural. Golful din Pola, foarte bine păstrat, se numără printre cele mai frumoase porturi naturale de la Adriatica. Vinul produs aici este considerat cel mai bun din Croaţia. În epoca Romei Antice, Pola a fost centrul administrativ al Istriei. De atunci, Croaţia se poate lăuda cu şase dintre cele mai mari şi mai bine conservate amfiteatre romane construite vreodată. Amfiteatrul Arena, care obişnuia să găzduiască peste 20.000 de spectatori la luptele dintre gladiatori, este încă folosit pentru evenimente - Festivalul de Film din Croaţia. Alte vestigii: Porţile oraşului vechii cetăţi - Poarta de Aur, Poarta Veneţiană; Oraşul subteran, Templul, Basilica din Forum.

Tarifele practicate pornesc de la 250 de euro la un hotel de 3-4 stele şi pot ajunge la 5-600 de euro. Sunt preferate şi pensiunile, sensibil mai ieftine decât camerele de hotel.

AMFITEATRUL ARENA


MONACO. MONTE CARLO este un simbol al luxului şi bogăţiei, dar şi al eliberării de impozite. Clima plăcută şi Cazinoul atrag milioane de turişti în fiecare an, dar nu uităm nici de circuitul de Formula 1. Deşi cazarea costă, preţurile în magazine şi majoritatea restaurantelor, transportul, intrările la muzee sunt accesibile unui turist obişnuit. Iubitorii de plimbări pe mare au ocazia să petreacă o oră în largul Mediteranei, contra sumei de 11 euro. Mai spectaculoasă poate fi călătoria cu elicopterul deasupra oraşului, cotată la 50 de euro.

La hotel, un sejur de şapte nopţi + mic dejun costă între 1100 şi 1600 de euro.

CASINO MONTE CARLO

Un material realizat cu sprijinul Agenţiei de Turism INTRAVEL.
Ella Moroiu, Antena3.ro

x close