Antena 3 CNN Externe Turnul înclinat din Pisa, ?salvat? pentru încă 300 de ani

Turnul înclinat din Pisa, ?salvat? pentru încă 300 de ani

Turnul înclinat din Pisa, ?salvat? pentru încă 300 de ani
28 Mai 2008   •   21:28

Turnul înclinat din Pisa a fost ferit de prăbuşire pentru încă 300 de ani şi nu se mai mişcă, spun inginerii responsabili cu operaţiunea de salvare, citaţi de The Telegraph. „Toate speranţele noastre au fost confirmate. Putem spune acum că turnul nu se va mai mişca pentru cel puţin trei secole”, a declarat Michele Jamiolkowski, un inginer din Torino, şeful proiectului de stabilizare a turnului.

Turnul se înclină în prezent patru metri faţă de centrul său şi a fost îndreptat cu 37 de centimetri din 1999, graţie unui proiect de restaurare de 25 de milioane de euro. Drept bonus, autorităţile plănuiesc să redeschidă o „minune secretă” a turnului. Până în 1935, intrând pe o uşă laterală a turnului, era posibil să te uiţi în sus prin cele şapte etaje pentru a vedea cerul. „De atunci, vederea a fost obstrucţionată de mansardă, unde erau ţinute instrumentele de măsurare a stabilităţii a turnului”, a spus Nunziate Squeglia, profesor la Universitatea din Pisa.

Turnul, care stă înclinat aproape de când s-a început construcţia lui în 1173, a fost închis pentru public în 1990 din cauza temerilor de securitate. Restaurarea turnului a prevăzut şi lustruirea exteriorului din marmură, care se înnegrise în timp din cauza poluării şi murdăriei. A doua fază a curăţirii a început marţi şi va dura trei luni, când misiunea de restaurare şi îndreptare va fi finalizată.

Antena3.ro

×
Parteneri
Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România
x close