Antena 3 CNN Externe Ucraina se pregăteşte pentru cazul în care Rusia aruncă în aer centrala nucleară Zaporojie | Forţele Moscovei părăsesc zona

Ucraina se pregăteşte pentru cazul în care Rusia aruncă în aer centrala nucleară Zaporojie | Forţele Moscovei părăsesc zona

Ucraina a început exercițiile de urgență în patru regiuni, pentru cazul în care rușii lansează un atac terorist la centrala nucleară Zaporojie. 

Ucraina se pregăteşte pentru cazul în care Rusia aruncă în aer centrala nucleară Zaporojie | Forţele Moscovei părăsesc zona
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Iun 2023   •   12:53

Suspiciuni că armata rusă ar putea provoca un dezastru nuclear în Ucraina au existat încă de la începutul războiului.

În prezent, aceste suspiciuni sunt accentuate de faptul că, aparent, trupele ruse se retrag gradual din zona complexului nuclear-electric. 

De asemenea, sunt informații că lucrătorilor ucraineni care au încheiat contracte cu operatorul nuclear rus, Rosatom, li s-a spus să plece de la centrală până pe 5 iulie.

Citește și: Oameni în costume antiradiații, cu măști de respirat, au decontaminat un voluntar la Zaporojie după un eveniment nuclear

"Conform celor mai recente date, contingentul de ocupație părăsește treptat teritoriul centralei nucleare Zaporojie", a anunțat Direcția principală de informații din cadrul Ministerului Apărării de la Kiev.

În acest context, autoritățile ucrainene au demarat exerciții de urgență vizând limitarea consecințelor unui eveniment nuclear catastrofal la Zaporojie.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Corespondenții presei internaționale au publicat imagini de la exercițiile care simulează un dezastru nuclear la Zaporojie

"Aceste exerciții pe scară largă au loc în patru regiuni, în perspectiva un posibil atac terorist la centrala nucleară ocupată de Rusia", se spune într-un anunț al Ministerului ucrainean al Energiei.

"Experții de la compania ucraineană de stat Energoatom au dezvoltat mai multe scenarii posibile de evenimente la ZNPP (centrala nucleară, n.r.), care vor fi aplicate  în timpul exercițiilor", a adăugat instituția citată.

Guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, a confirmat desfășurarea exercițiilor, dar a cerut populației să nu posteze imagini online cu aceste operațiuni.

Cu toate acestea, mai multe clipuri au ajuns în spațiul public.

Kremlinul a respins anterior o afirmație făcută de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit căreia Rusia "ia în considerare un atac terorist" la centrala electrică.

Totuși, apariția unui incident cu grave urmări pentru populație și mediu nu poate fi exclusă, mai ales după aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka, soldată cu moartea a peste 100 de oameni și pentru care părțile rusă și ucraineană se acuză reciproc.

Centrala nucleară Zaporojie, cu șase reactoare, este cea mai mare din Europa. A fost construită în mare parte în epoca sovietică și a devenit proprietatea Ucrainei după disoluția fostei URSS în 1991.

Centrala este situată pe malul estic al râului Nipru. Zona aferentă complexului nuclear și centrala, în sine, se află sub control rusesc de la începutul războiului, dar complexul energetic este încă operat, în mare parte, de tehnicieni ucraineni.

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close