Antena 3 CNN International News Rusia reacționează după ce Zelenski a spus că Moscova pregătește "un atac terorist, cu scurgeri de radiații", la Zaporojie

Rusia reacționează după ce Zelenski a spus că Moscova pregătește "un atac terorist, cu scurgeri de radiații", la Zaporojie

Kremlinul a respins o acuzație formulată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit căruia Rusia "ia în considerare un atac terorist" la centrala nucleară Zaporojie, aflată în zona ocupată de trupele Moscovei în sudul țării.

Rusia reacționează după ce Zelenski a spus că Moscova pregătește "un atac terorist, cu scurgeri de radiații", la Zaporojie
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Iun 2023   •   17:59

Zelenski a citat serviciile de informații ucrainene, care ar fi primit informații că Rusia ia în considerare un scenariu de atac terorist la complexul nuclearo-electric, scenariu ce ar implica "scurgeri de radiații".

"Aceasta este o altă minciună. Știți, tocmai au existat contacte cu AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) acolo, pe teren. O evaluare de nivel foarte ridicat din partea Agenției Internaționale. Au văzut tot ce au vrut să vadă", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Anterior, șeful serviciilor de informații militare ucrainene, generalul Kirilo Budanov, a declarat că rușii au minat bazinul de răcire cu apa pentru reactoarele centralei atomice.

Citește și: Radu Tudor: "Rusia este capabilă de acte de teroare cu consecințe asupra României"

"Partea cea mai înfiorătoare este că un răcitor a fost minat. Dacă îl dezactivează prin aruncarea în aer... există o mare probabilitate să apară probleme semnificative", a declarat Budanov.

Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare din Europa.

Luptele din jurul complexului, capturat de ruși anul trecut, au stârnit temeri că acesta ar putea fi scena unui alt accident nuclear major în Ucraina, după cel din 1986, de la Cernobîl.

Aceste temeri au crescut de la aruncarea în aer a barajului Nova Kahovka, care a provocat inundații soldate cu zeci de morți și pentru care Moscova și Kievul se acuză reciproc.

Apa de la Nova Kahovka alimenta bazinul de răcire de la Zaporojie iar directorul AIEA, Rafael Grossi, a declarat, miercuri, că personalul de la centrală "explorează modalități alternative" de obținere a agentului de răcire.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close