Antena 3 CNN Externe Ucraina va construi o biserică pe Insula Şerpilor

Ucraina va construi o biserică pe Insula Şerpilor

Ucraina va construi o biserică pe Insula Şerpilor
25 Apr 2008   •   10:35

Insula Şerpilor va avea biserică. Ucraina vrea să înceapă construcţia unei biserici ortodoxe cu hramul ?Sfantul Gheorghe Biruitorul?, conform ziarului Gardianul, care citează publicaţia Segodnia. Prin această nouă iniţiativă, Ucraina doreşte să demonstreze faptul că Insula Şerpilor este un teritoriu care poate fi locuit, cu toate că ţara noastră susţine că este doar o stâncă fără a avea dreptul la platou continental şi implicit la bogatele zăcăminte de petrol şi gaze.

?Chiar dacă nu va fi prea mare, eu sper s-o fac înaltă, ceva asemănător cu biserica Nerli din regiunea Vladimir din Rusia?, a spus arhitectul, Dmitri Povstaniuk, care are de gând să o construiască din beton armat, pentru a rezista în veacuri şi pentru ca nicio forţă a naturii să nu o poată distruge - nici apa sărată, nici furtunile devastatoare.

?Daca e să construiesti ceva în Insula Şerpilor, atunci trebuie ceva temeinic, pentru secole. Betonul armat nu necesită îngrijiri speciale şi nici nu trebuie vopsit?, a explicat Povstaniuk, citat de Gardianul.

Hramul ?Sfantul Gheorghe? nu a fost ales întâmplător de Ucraina, încearcându-se astfel şi o legitimare mitologică, făcând legătura cu legendele antice. Potrivit ucrainienilor, pe Insula Şerpilor se afla templul lui Apollo, zeul Soarelui, invocat în călătorii de către cei care navigau pe mare dar şi de către cei care ridicau noi construcţii.

Insula Şerpilor este subiectul unei dispute istorice între România şi Ucraina. Miza este în primul rând strategică - accesul în apele teritoriale - dar şi economică - posibilitatea explorării şi, eventual, exploatării resurselor de hidrocarburi.

În 2004, Bucureştiul a sesizat Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, iar un verdict este aşteptat anul acesta. Insula Şerpilor a început să aibă importanţă economică în 2005, odată cu descoperirea unor importante rezerve de petrol şi gaze naturale în subsolul platoului continental din jurul insulei.

GALERIE FOTO: PLANURILE DE DEZVOLTARE PREVĂZUTE PENTRU INSULA ŞERPILOR

Antena3.ro

×
Parteneri
Cutremur în România, în această seară, în zona seismică Vrancea
x close