Antena 3 CNN Externe Ucraina va reduce tranzitul gazului rusesc spre Europa

Ucraina va reduce tranzitul gazului rusesc spre Europa

Ucraina va reduce tranzitul gazului rusesc spre Europa
04 Mar 2008   •   16:06

Societatea ucraineană Naftogaz a ameninţat, marţi, că va reduce tranzitul gazului rusesc spre Europa pe teritoriul ucrainean. Avertismentul a fost lansat după ce Gazprom a decis să reducă cu încă 25% livrările de gaz către Ucraina. Şeful diplomaţiei de la Kiev a dat, însă, asigurări că livrările către Europa nu vor fi afectate.

Gazprom a redus cu 50 % livrările de gaze destinate Ucrainei. Grupul rusesc a dat asigurări că decizia nu va afecta şi Europa.

"Din cauza lipsei de progres în negocieri şi a unui acord cu societatea Naftogaz, am luat decizia de a reduce livrările de gaz către Ucraina cu încă 25%. Livrările de gaz către clienţii europeni nu vor fi afectate", a declarat purtătorul de cuvânt Gazprom, Serghei Kuprianov.

Comisia Europeană a confirmat sancţiunile impuse Kievului. Decizia a survenit în contextul în care Gazprom a anunţat, luni, reducerea cu un sfert a livrărilor de gaz către Ucraina, ca urmare a diferendului legat de plata datoriei ucrainene, pentru livrările de anul trecut.

Societatea ucraineană Naftogaz a dat un răspuns pe măsură. Compania a ameninţat că va reduce tranzitul gazului rusesc spre Europa pe teritoriul ucrainean, dacă Gazprom nu renunţă la sancţiuni.

Ştirea a fost infirmată, însă, de şeful diplomaţiei de la Kiev, care a precizat că tranzitul spre Europa va continua în regim normal.

Ultimatumul dat Kievului de responsabilii Gazprom, pentru a-şi achita în totalitate factura, a expirat ieri dimineaţă. Gazprom trebuie să primească 600 de milioane de dolari din partea Ucrainei, pentru 1,9 miliarde de metri cubi de gaze.

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close