Antena 3 CNN Externe UE "condamnă ferm" decizia Rusiei de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste

UE "condamnă ferm" decizia Rusiei de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste

UE "condamnă ferm" decizia Rusiei de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste
27 Aug 2008   •   09:48

Occidentul a catalogat drept iresponsabilă decizia preşedintelui Rusiei de a recunoaşte independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud. Preşedintele american a avertizat Moscova să reexamineze această hotărâre. În acelaşi timp, analiştii spun că ameninţarea unui nou război rece este din ce în ce mai aproape, din cauza atitudinii dure a Rusiei.

Anunţul prin care Rusia a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi Abhaziei a stârnit bucurie numai în cele două regiuni separatiste. În rândul puterilor occidentale, decizia Kremlinului a stârnit proteste. Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania au condamnat decizia luată de Kremlin. "Este regretabilă intenţia Rusiei de a recunoaşte două regiuni care au fost în conflict, dar care se află în cadrul graniţelor Georgiei, recunoscute prin mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate", a declarat Condoleezza Rice.

"Aţi văzut că am condamnat acest lucru. Nu este o situaţie plăcută. Am condamnat ferm declaraţia preşedintelui Medvedev, dar şi votul dat în Legislativ de cele două ţări, dar şi cel dat de Duma de Stat. Dar asta s-a întâmplat", a adăugat şi ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner. În acelaşi timp, Comisia Europeană a indicat că sprijină pe deplin poziţia preşedinţiei franceze a UE, care "a condamnat ferm" decizia Moscovei.

Un summit european extraordinar asupra Georgiei şi viitorului relaţiilor între UE şi Rusia a fost convocat luni 1 septembrie la Bruxelles de preşedintele francez Nicolas Sarkozy. Diplomaţii occidentali speră să găsească soluţii în cadrul acestei reuniuni de urgenţă. Până atunci, însă, Dmitri Medvedev le-a amintit liderilor mondiali că Rusia nu se teme de nimic, nici măcar de ameninţarea unui nou război rece. Liderul de la Kremlin a avertizat că îmbunătăţirea relaţiilor depinde doar de atitudinea Occidentului.

Mai mult, Medvedev a acuzat Statele Unite şi unele ţări europene că livrează armament Georgiei, prin navele NATO staţionate în Marea Neagră. El a spus totodată că Rusia poate da un răspuns militar după amplasarea rachetelor americane în apropierea graniţelor Rusiei, în cadrul sistemlui defensiv antirachetă al Statelor Unite.

Antena3.ro

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close