Antena 3 CNN Externe UE dă undă verde folosirii telefoanelor mobile în avion

UE dă undă verde folosirii telefoanelor mobile în avion

UE dă undă verde folosirii telefoanelor mobile în avion
07 Apr 2008   •   17:31

Uniunea Europeană a dat undă verde companiilor aeriene în a permite folosirea telefoanelor mobile de către pasageri în aeronave pentru a vorbi sau a trimite mesaje text, în spaţiul aerian al UE. Companiile aeriene vor avea posibilitatea de a lansa servicii de telecomunicaţii mobile, la bordul avioanelor spre sfârşitul acestui an, conform oficialilor UE, citaţi luni de CNN.

"Convorbirile telefonice din timpul zborurilor pot fi un nou şi interesant serviciu folositor în special oamenilor de afaceri care călătoresc şi care au nevoie de comunicare oriunde s-ar afla. Totuşi, dacă cei care folosesc acest serviciu primesc note de plată exorbitante, acesta nu va deveni avantajos", a declarat Viviane Reding, comisarul european care se ocupă de telecomunicaţii.

Comisia Europeană a afirmat că va supraveghea cu atenţie preţurile care vor fi practicate pentru a se asigura de transparenţa tarifelor. Mai multe companii aeriene, printre care şi Air France au testat deja un astfel de serviciu de telefonie mobilă pe unele rute europene.

British Midland Airways, TAP (Portugalia) şi compania aeriană low-cost Ryanair au de asemenea în plan lansarea serviciilor de telefonie mobilă în timpul zborurilor. Lufthansa a anunţat luni că nu doreşte să introducă acest serviciu, deoarece o mare majoritate a clienţilor companiei germane se opun, conform purtătorului de cuvânt al companiei, Jan Baerwalde, citat de CNN.

"Oamenii nu doresc să fie deranjaţi" a explicat Baerwalde. Cu toate acestea, Lufthansa are de gând să furnizeze servicii de internet rapid la bordul aeronavelor sale. Măsurile adoptate de UE stabilesc un standard privind folosirea în siguranţă de către pasageri a telefoanelor mobile în timpul zborurilor.

Companiile aeriene vor avea nevoie doar de o licenţă pentru lansarea propriului serviciu care va fi valabilă pe tot spaţiul aerian al Uniunii Europene. Cele mai multe servicii de acest tip care vor apărea în acest an vor fi furnizate de OnAir, un departament al Airbus.

Serviciile acestora permit convorbirile telefonice în timpul zborului peste plafonul aerian de 3000 de metri. Martin Selmayr , purtător de cuvânt al UE, a declarat că aceste convorbiri telefonice nu vor putea fi efectuate în timpul aterizării sau a decolării sau în timpul unor turbulenţe. Conform acestuia, căpitanul sau echipajul avionului pot opri convorbirile în momentul în care doresc acest lucru.

Antena3.ro

×
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close