Antena 3 CNN Externe UE deschide spaţiul Schengen pentru 9 ţări, de vineri

UE deschide spaţiul Schengen pentru 9 ţări, de vineri

UE deschide spaţiul Schengen pentru 9 ţări, de vineri
18 Dec 2007   •   15:34

La un minut după miezul nopţii de joi, 20 decembrie, Uniunea Europeană renunţă la controlul la punctele de frontieră, în cazul a 9 dintre statele membre. Extinderea spaţiului Schengen se aplică Cehiei, Estoniei, Ungariei, Lituaniei, Letoniei, Maltei, Poloniei, Slovaciei şi Sloveniei. Zona extinsă va avea peste 400 de milioane de locuitori. Este numită Schengen, după primul oraş din Luxemburg unde a fost semnat acordul de renunţare la controlul la frontieră. Semnatarele erau în 1985, Olanda, Belgia, Luxembourg, Germania şi Franţa. Spaţiul Schengen a fost extins apoi, dar ultima etapă de extindere, cea de joi, va fi cea mai mare de până acum. 9 dintre noii intraţi în Schengen au aderat la UE în 2004. Ciprul a cerut o amânare de un an.

Una dintre ţările care intră în spaţiul Schengen pe 20 decembrie, Polonia, va avea sarcina dificilă de a proteja graniţele externe ale UE. Punctul de trecere a frontierei de la Huwniki, din estul Poloniei, va deveni linia de demarcaţie între Europa şi fost Uniune Sovietică. Grănicerii polonezi sunt echipaţi cu detectoare de căldură, senzori de depistare a bătăilor inimii, şi echipament electronic de supraveghere, pentru a-i opri pe care care încearcă să treacă ilegal frontiera.

Polonia se învecinează cu Belarus, Ucraina şi Rusia, şi cu enclava rusească Kaliningrad, încă parte din fosta Uniune Sovietică.

În pofida celor peste 10.000 de grăniceri şi a echipamentelor moderne de monitorizare, mulţi încearcă să treacă graniţa, pentru a scăpa de sărăcie, sau chiar de violenţa din ţările lor. Zeci de imigranţi ilegali sunt reţinuţi în apropierea graniţei cu Polonia, în centrul de detenţie de la Rzeszow.

România şi Bulgaria, care s-au alăturat UE în 2007, mai au de aşteptat până la aderarea la spaţiul Schengen. Momentul poate fi 2011.

Antena 3

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close