Antena 3 CNN Externe UE, la un pas să recunoască Kosovo

UE, la un pas să recunoască Kosovo

UE, la un pas să recunoască Kosovo
10 Dec 2007   •   22:03

Belgradul va propune Consiliului de Securitate ONU să sesizeze Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, în privinţa independenţei Kosovo. Preşedintele sârb Boris Tadici a declarat cu puţin timp în urmă că ţara sa vrea să ceară de urgenţă ONU să obţină părerea Curţii Internaţionale de Justiţie privind legitimitatea sau ilegalitatea unei independenţe a provinciei.

În interiorul uniunii, continuă discuţiile privind poziţia pe care statele membre o vor adopta în momentul în care albanezii din Kosovo îşi vor declara independenţa. Cei 27 miniştri de Externe din statele Uniunii Europene par aproape de un acord în privinţa recunoaşterii independenţei Kosovo.

Agenţiile de presă internaţionale susţin că doar Ciprul refuză să accepte declararea independenţei înaintea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate ONU. Consiliul urmează să discute pe 19 decembrie dosarul Kosovo.

Adoptarea unei rezoluţii pare însă imposibilă, în condiţiile opoziţiei Rusiei, care are drept de veto. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, a avertizat că o recunoaştere unilaterală a Kosovo va provoca o reacţie în lanţ în Balcani, şi nu numai. Deşi insistă pentru independenţă, liderii kosovari admit că aceasta nu poate fi proclamată decât în acord cu aliaţii.

"Vrem să ne mişcăm repede cu o decizie privind declararea independenţei Kosovo, în coordonare cu principalii noştri parteneri, care au contribuit la acest proces până acum, ca Statele Unite şi Uniunea Europeană", a declarat Fatmir Sejdiu, preşedintele Kosovo.

La Pristina, nerăbdarea creşte. 2.000 de studenţi au ieşit în stradă, pentru a cere liderilor lor să treacă la fapte. Serbia, susţinută de Rusia, se opune independenţei unui teritoriu pe care îl consideră leagănul istoric al naţiunii.

Antena 3

×
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close