Antena 3 CNN Externe UE prezintă raportul negocierilor asupra Kosovo. 10 decembrie, ziua independenţei

UE prezintă raportul negocierilor asupra Kosovo. 10 decembrie, ziua independenţei

UE prezintă raportul negocierilor asupra Kosovo. 10 decembrie, ziua independenţei
10 Dec 2007   •   07:20

Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană se reunesc luni în cadrul unui summit la Bruxelles. Cu acest prilej, cei 27 de oficiali europeni vor enunţa o declaraţie în privinţa Kosovo. Franţa, Marea Britanie, Germania şi Italia au cerut vineri partenerilor europeni să îşi asume responsabilitatea în legătură cu provincia Kosovo. Cele patru, care sunt pregătite să recunoască declaraţia de independenţă unilaterală, i-au îndemnat pe ceilalţi membri să fie pregătiţi pentru a trimite o misiune de poliţie şi justiţie în provincie. Însă, cel puţin 5 ţări europene se opun independenţei Kosovo: Spania, Grecia, Slovacia, Cipru şi România. Astfel, un acord asupra acestei probleme este greu de obţinut.

Raportul mediatorilor internaţionali, un american, un rus şi un german, a fost trimis încă de vineri secretarului general al ONU, Ban Ki-moon. În raport se arată că după 120 de zile de negocieri intensive, cele două părţi au fost incapabile să ajungă la un acord privind statutul Kosovo. În plus, stabilitatea în zona Balcanilor este în pericol, după ce liderii kosovari au declarat că îşi vor proclama unilateral independenţa. Cu toate acestea, albanezii din Kosovo au recunoscut şi ei că nu vor putea face acest lucru decât cu acordul Statelor Unite şi al Uniunii Europene.

Dosarul Kosovo va reveni la ONU şi va face obiectul unei dezbateri în Consiliul de Securitate programat la 19 decembrie. Este însă puţin probabil ca raportul să dea naştere unei noi rezoluţii. Rusia, care dispune de drept de veto şi susţine ferm Serbia, a declarat răspicat că se va opune oricărei rezoluţii care nu va fi acceptată de Belgrad.

Potrivit celui mai frecvent scenariu, după dezbaterea din Consiliul de Securitate, secretarul general al ONU ar trebui să revină la planul mediatorului Naţiunilor Unite, Martti Ahtisaari, care prevede o independenţă supravegheată a Kosovo.

Antena 3

×
Parteneri
Șeful Casei de Pensii pune punct speculaţiilor legate de banii seniorilor
x close