Antena 3 CNN Externe Ultima zi la Kremlin. Vladimir Putin va preda ştafeta de preşedinte lui Dimitri Medvedev

Ultima zi la Kremlin. Vladimir Putin va preda ştafeta de preşedinte lui Dimitri Medvedev

Ultima zi la Kremlin. Vladimir Putin va preda ştafeta de preşedinte lui Dimitri Medvedev
06 Mai 2008   •   08:43

Mandatul prezidenţial al lui Vladimir Putin a ajuns la sfârşit. Liderul de la Kremlin îşi petrece ultima zi la în calitate de şef al statului, urmând ca miercuri să îi predea ştafeta succesorului său, Dimitri Medvedev. Fost KGB-ist şi mână de fier în conducerea Rusiei, Putin a condus ţara timp de 9 ani. Istoria îl cataloghează ca preşedintele care a readus Rusia în rândul marilor puteri mondiale. Vladimir Putin va prelua funcţia de prim-ministru al statului.

Acum 9 ani, investirea lui Putin ca preşedinte era asemănată cu încoronarea ţarului Rusiei. Ruşii îl ovaţionau, sperând toţi ca noul şef de la Kremlin să fie cel care va readuce stabilitate în ţară.

Născut la Leningrad, actualul Sankt Petersburg, în 1952, din părinţi simpli ? mama muncitoare, tata marinar - Putin a studiat dreptul, a devenit membru al Partidului Comunist şi a fost recrutat de KGB. Marea sa pasiune - judo.

S-a căsătorit cu Ludmila o fostă stewardesă, în 1983. După 2 ani, a fost detaşat în Germania, la Dresda, ca ofiţer KGB. Sub ochii lui, s-a destrămat Uniunea Sovietică. A văzut cum, după 45 de ani, armata sovietică a fost obligată să se retragă din republica Est-Germană. În 1990, Putin a revenit în Rusia şi, în doar patru ani, a fost numit şeful al FSB. În august 1999, a fost numit prim-vicepremier şi, la doar câteva ore, prim-ministru. Pe 31 decembrie, doborît de boală, preşedintele Boris Elţîn i-a cedat locul.

Putin rămâne în istorie ca omul care a schimbat Rusia. A trimis armata în Cecenia şi a preluat controlul republicii. A declarat război oamenilor de afaceri cu averi uriaşe, acuzându-i că au distrus ţara. În doar câţiva ani, a pus economia pe picioare. Resursele energetice ale Rusiei au devenit, în plan extern, a devărată armă diplomatică.

Antena3.ro

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de vreme rea! 18 județe vizate de Cod galben
x close