Antena 3 CNN Externe Un blogger ucrainean pro-rus a fost reținut în Spania, fiind acuzat de trădare

Un blogger ucrainean pro-rus a fost reținut în Spania, fiind acuzat de trădare

Autoritățile spaniole au reținut un blogger ucrainean pro-rus, care era și un politician aspirant, în baza unui mandat internațional de arestare, fiind acuzat de trădare.

Un blogger ucrainean pro-rus a fost reținut în Spania, fiind acuzat de trădare
Sursa foto: Twitter/ Donbass Media
de Cerasela Stafie    |    05 Mai 2022   •   16:49

O sursă a publicației Reuters a spus că Anatoliy Shariy, un critic vocal al președintelui ucrainean Volodimyir Zelenski și al guvernului său pro-occidental, a fost reținut în orașul de coastă Tarragona, din Catalonia.

Anterior, serviciul de securitate al Ucrainei SBU a declarat că Shariy a fost reținut miercuri, într-o operațiune coordonată între autoritățile ucrainene și poliția spaniolă, sub suspiciunea de săvârșirii infracțiunii de trădare și de ”încălcarea drepturilor egale a cetățenilor” pe criterii de rasă, naționalitate sau alte atribute.

"Anchetatorii SBU consideră că Shariy a desfășurat activități ilegale în detrimentul securității naționale a Ucrainei în sfera informațională. Există motive de a crede că Anatoliy Shariy a acționat la ordinele unor corpuri străine", se arată în comunicat.

Ucraina l-a declarat suspect pe acest individ cu un an înainte de invazia Rusiei.

După ce rapoartele sale de investigație, care prezentau critici frecvente la adresa autorităților ucrainene, i-au adus probleme cu legea și în urma unui atentat asupra vieții sale, Shariy trăiește în exil autoimpus în Uniunea Europeană, din 2012. Mai întâi a locuit în Lituania, apoi în Țările de Jos și în Spania

Shariy, 43 de ani, a adoptat o atitudine radical pro-rusă de la revolta Maidan din 2014 din Ucraina și de la anexarea Crimeei de către Rusia.

Un invitat frecvent al canalelor de televiziune ruse de stat, el a susținut narațiunea Kremlinului conform căreia Ucraina este o ”colonie” occidentală dominată de neonaziști care urăsc rușii, justificând invazia și acuzând mass-media ucraineană și pe Zelenski de manipularea opiniei publice.

În 2019, a înregistrat un partid politic ucrainean, numit Partidul Shariy, care a câștigat câteva zeci de locuri în mai multe adunări regionale.

Consiliul Național de Securitate al Ucrainei a suspendat partidul, împreună cu alte câteva persoane care aveau legături cu Rusia, în martie, după invazia lui Putin.

×
Subiecte în articol: blogger retinut Spania pro-rus
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close