Un bombardier nuclear rusesc s-a apropiat de spaţiul aerian britanic fără a fi detectat (VIDEO)

01 Oct 2008   •   10:50
Un bombardier nuclear rusesc s-a apropiat de spaţiul aerian britanic fără a fi detectat (VIDEO)

Un bombardier nuclear rusesc s-a apropiat foarte mult de coasta britanică, iar Forţele aeriene regale nu au reuşit să-l intercepteze. Avionul supersonic BlackJack a zburat pe deasupra portului Hull, din East York. Ofiţerii de aviaţie au încercat să ascundă acest incident, considerat cel mai grav de la încheierea Războiului Rece.
Bombardierul a fost slab interceptat pe radar, iar avioanele de patrulare britanice se aflau în alte misiuni la momentul respectiv. Bombardierul rusesc şi-a schimbat cursul la 32 de kilometri de spaţiul aerian britanic, informează "The Sun".
Piloţii britanici se tem că sunt prea puţini pentru a apăra Marea Britanie în cazul în care acesta ar fi atacată de ruşi. Aceste tensiuni s-au intensificat după acţiunile militare ale Rusiei în Georgia, din luna august.
Unul dintre piloţii Forţelor aeriene regale a declarat: "Ruşii ne-au făcut să părem neajutoraţi. Bombardierul s-ar fi putut apropia chiar şi mai mult. A fost un adevărat dezastru. Le-a dat ruşilor undă verde ca să poată zbura prin spaţiul nostru aerian când doresc."
Autorităţile au confirmat în cele din urmă incidentul, dar susţin că deţin mijloacele necesare de detectare a avioanelor străine care intră în spaţiul aerian al Marii Britanii.
Aceasta este prezentarea de pe Youtube a unui bombardier rusesc Blackjack
Antena3.ro

x close