Antena 3 CNN Externe Un chinez a fost omorât în bătaie de autorităţi pentru că a filmat o încăierare

Un chinez a fost omorât în bătaie de autorităţi pentru că a filmat o încăierare

Un chinez a fost omorât în bătaie de autorităţi pentru că a filmat o încăierare
11 Ian 2008   •   13:58

Autorităţile chineze au concediat un oficial al unui oraş din centrul ţării, după ce inspectorii au omorât în bătaie un om care a filmat confruntarea acestora cu locuitorii provinciei Hubel. Mii de oameni şi-au declarat indignarea pe chat-urile chineze de pe internet, singurul loc unde pot face acest lucru împotriva guvernului chinez. Incidentul i-a alarmat şi pe pe avocaţii pentru libertatea presei, care spun că autorităţile nu aveau dreptul să omoare un om doar pentru că i-a filmat.

Poliţia a reţinut 24 de inspectori municipali şi cercetează alţi 100 pentru moartea lui Wei Wenhua, un bărbat de 41 de ani, director al unei companii de construcţii, relatează CNN, citând agenţia chineză de presă Xinhua.




Incidentul a provocat îngrijorare, fiind aşteptate manifestări de amploare împotriva autorităţilor. Luni, Wei s-a nimerit într-o confruntare în Hubei, o provincie din centrul Chinei, între inspectorii oraşului şi locuitorii lui, care protestau împotriva deversării de deşeuri lângă locuinţele lor.

O altercaţie a avut loc în momentul în care protestatarii au încercat să împiedice camioanele să descarce deşeurile. Wei a încercat să înregistreze ceea ce se întâmpla cu mobilul, moment în care mai mlt de 50 de inspectori municipali l-au atacat timp de 5 minute. Wei era mort în momentul în care a ajuns la spitalul din Tianmen.

Qi Zhengjun, şeful biroului de administraţie urbană din Tianmen şi-a pierdut slujba în urma incidentului."A devenit ceva obişnuit ca administratorii urbani să folosească violenţa. Acum însă, o persoană a fost omorâtă pe loc, ceea ce a provocat o ură de nedescris", se precizează într-un editorial al ediţiei online a ziarului Northeast News, conform Associated Press.

"Wei este primul "cetăţean jurnalist" care a murit în China din cauza a ceea ce a încercat să filmeze. El a fost omorât în bătaie pentru un lucru devenit obişnuit în prezent", au declarat oficialii grupului Reporteri Fără Frontiere.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close