Antena 3 CNN Externe Un film olandez care critică Islamul, interzis de americani

Un film olandez care critică Islamul, interzis de americani

Un film olandez care critică Islamul, interzis de americani
24 Mar 2008   •   13:55

Un site web, al unui politician olandez de dreapta, care plănuia să-l folosească pentru lansarea unui film controversat, care critică aspru Islamul, a fost interzis. Oficiali ai Network Solutions, un serviciu de hosting american, au declarat că sunt investigate plângerile referitoare la limbajul dur folosit în film. Politicianul Geert Wilders (foto), a declarat că filmuleţul de 15 minute descrie Islamul ca fiind ?duşmanul libertăţii.? Filmul, care ar fi trebuit să fie lansat zilele acestea, a provocat proteste în mai multe ţări musulmane.

Guvernul olandez a declarat că nu aprobă ceea ce susţine Wilders, dar există temeri că filmul va provoca proteste asemănătoare cu cele de acum doi ani datorate unor desene privite ca o ofensă adusă musulmanilor. Filmul a fost condamnat deja de mai multe ţări musulmane, inclusiv Iran şi Pakistan.

Filmul lui Wilders se numeşte Fitna, nume care reprezintă un cuvânt arab folosit pentru a descrie un conflict, o neînţelegere, de ordin religios. Wilders a scris sâmbătă un comentariu cu privire la acest film, care a fost publicat de un ziar olandez.

?Filmul nu este neapărat despre musulmani ci despre Koran şi Islam. Ideologia islamică are ca principal scop distrugerea a tot ceea ce ne este nouă drag, libertatea noastră?, a scris acesta în ziarul De Volkskrant.

?Fitna este ultima avertizare adresată Vestului. Lupta pentru libertate este abia la început?, a spus Wilders. Acesta a folosit Network Solutions pentru a-şi promova filmul, dar compania a anunţat duminică faptul că a primit mai multe plângeri în privinţa filmului, care sunt în prezent investigate.

Oficiali ai companiei americane de hosting au declarat că site-ul este suspendat până în momentul în care se stabileşte dacă acesta conţine lucruri interzise de regulamentul Network Selections. Wilders beneficiază de protecţie din partea poliţiei încă de la asasinarea regizorului Theo van Gogh de către islamişti radicali, în 2004.

Antena3.ro

×
Parteneri
Peste 200 de turiști, prinși cu droguri pe litoral
x close