Antena 3 CNN Externe Un jurnalist anti-Kremlin a fost ucis în stil KGB

Un jurnalist anti-Kremlin a fost ucis în stil KGB

Un jurnalist anti-Kremlin a fost ucis în stil KGB
01 Sep 2008   •   16:48
În Rusia încă se mai moare pentru libertatea de expresie. La numai doi ani de la moartea Annei Politkovskaya, împuşcată în faţa locuinţei sale din Moscova, încă un jurnalist anti-Kremlin este ucis în circumstanţe ce amintesc de KGB. Magomed Yevloyev era deţinătorul unui site care critica administraţia rusă în provincia Inguşeţia, tocmai din cauza limitării dreptului la libera expresie. Un avocat al site-ului în cauză a declarat telefonic pentru Reuters că s-a încercat în mai multe rânduri închiderea oficială a portalului www.ingushetiya.ru; pentru că nu s-a reuşit acest lucru, duminică poliţiştii l-au aşteptat pe Magomed Yevloyev pe aeroport şi, în momentul în care acesta a coborât din avion, a fost silit de forţele de ordine să urce într-un automobil Volga. Maşina s-a îndepărtat iar Yevloyev a fost împuşcat în tâmplă şi abandonat în faţa unui spital. Medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva.

Pe site-ul www.ingushetiya.ru a apărut un îndemn la adresa tuturor acelora "care nu pot rămâne indiferenţi" pentru a se aduna în Nazran, cel mai mare oraş al Inguşeţiei, în scopul unei demonstraţii. Versiunea lui Vladimir Markin, purtătorul de cuvânt al Procurorului General al biroului din Moscova, este că "s-a încercat aducerea lui Magomed Yevloyev la sediu pentru a i se pune nişte întrebări, însă pe drum a survenit un incident care a dus la împuşcarea sa." Potrivit declaraţiilor sale în prezent se desfăşoară o anchetă preliminară care are ca scop stabilirea condiţiilor în care s-a petrecut nefericitul incident.

Agenţia de ştiri Interfax a publicat un articol în care cita o sursă anonimă din cadrul forţelor armate care susţinea într-adevăr că moartea jurnalistului a fost accidentală şi că procurorii au deschis o anchetă penală pentru omor prin imprudenţă.

Avocatul Kaloi Akhilgov susţine în continuare că moartea lui Magomed Yevloyev nu a fost un accident.

Sursa foto: kafkasevi.com

Antena3.ro

×
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close