Antena 3 CNN Externe Un lider politic turc a plănuit asasinarea lui Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru literatură

Un lider politic turc a plănuit asasinarea lui Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru literatură

Un lider politic turc a plănuit asasinarea lui Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru literatură
22 Mar 2008   •   11:38

Un grup de 12 persoane au fost arestate vineri în Turcia şi sunt acuzate că au plănuit asasinarea câştigătorului premiului Nobel pentru Literatură, scriitorul dizident Orhan Pamuk. Printre cei arestaţi se află Dogu Perincek, liderul Partidului Muncitoresc, Ilhan Selcuk, un ziarist foarte cunoscut şi Kemal Alemdaroglu, un fost rector al Universităţii din Istanbul. Poliţia a confiscat mai multe documente de la sediul unui canal de televiziune care aparţine partidului Muncitoresc, formaţiune naţionalistă.

Presa din Turcia scrie că arestările au legătură cu ancheta asupra unei grupări ultranaţionaliste care a plănuit asasinarea scriitorului Orhan Pamuk. În cadrul anchetei au mai fost arestate în lunile trecute 39 de persoane, printre care se află militari în retragere, ziarişti şi avocaţi.

Scriitorul Orhan Pamuk este criticat deseori de mediile naţionaliste turce pentru declaraţiile prokurde şi cele privind genocidul armean.

Antena 3

×
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close