Antena 3 CNN Externe Un medicament folosit frecvent la chimioterapie afectează grav creierul

Un medicament folosit frecvent la chimioterapie afectează grav creierul

Un medicament folosit frecvent la chimioterapie afectează grav creierul
22 Apr 2008   •   14:55

Cercetătorii americani au descoperit că un medicament folosit la chimioterapie, are efecte secundare grave, afectând serios şi pentru o perioadă îndelungată creierul pacienţilor bolnavi de cancer, care îl folosesc. 5-fluorouracil (5-RU) este folosit pentru tratarea cancerului mamar, ovarian, al colonului, stomacal, de pancreas şi este frecvent administrat pacienţilor, fiind inclus, în special, într-un "cocktail" format din mai multe medicamente.

Noile teste de laborator au arătat că acest medicament distruge celule vitale ale creierului, care joacă un rol foarte important în sistemul nervos. Decoperirea publicată în Jurnalul de Biologie ar putea explica efectele secundare neurologice care au fost asociate până acum cu chimioterapia.

Printre acestea se numără pierderea memoriei, capacitatea scăzută de concentrare şi chiar demenţa, în cazurile mai grave. Până de curând, toate acestea erau puse pe seama oboselii, depresiei sau a anxietăţii, care survin de obicei după diagnosticarea şi tratarea pacienţilor cu cancer.

"A devenint evident faptul că, la unii pacienţi, chimioterapia pare a declanşa anumite procese în sistemul nervos central. Este foarte important să descoperim care sunt aceste efecte secundare care afectează sistemul nervos şi să folosim noile informaţii pentru a le preveni", a declarat, pentru Sky News, doctorul Mark Noble, şeful echipei de cercetători de la Universitatea Medicală Rochester, New York.

Cercetătorii din Rochester au arătat, în urmă cu doi ani, că cel puţin 82 la sută dintre pacienţii cu cancer la sân au raportat diverse efecte adverse în urma chimioterapiei.

"De foarte multă vreme primim telefoane de la pacienţi care ne spun că au probleme cu memoria sau nu se pot concentra după tratamentul cu chimioterapie", a declarat Liz Caroll, doctor care se ocupă de pacienţii cu cancer la sân.

Antena3.ro

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close