Antena 3 CNN Externe Un nou război rece? Ucraina ar putea pune radarele sale anti-rachetă la dispoziţia UE

Un nou război rece? Ucraina ar putea pune radarele sale anti-rachetă la dispoziţia UE

Un nou război rece? Ucraina ar putea pune radarele sale anti-rachetă la dispoziţia UE
18 Aug 2008   •   13:27

Ucraina a anunţat că este gata să pună la dispoziţia naţiunilor europene sistemul de detectare a rachetelor, în urma conflictelor dintre Rusia şi Georgia, anunţă BBC. Preşedintele Viktor Yushchenko a declarat că numai un pact colectiv de securitate ar putea asigura suveranitatea statului său.

Acţiunea Ucrainei vine după ce săptămâna trecută Kievul a limitat libertatea de mişcare a flotei ruseşti de la Marea Neagră. Mai multe vase de luptă ruseşti, acostate la Sevastopol, fuseseră desfăşurate atunci de-a lungul coastei georgiene.

Moscova a catalogat restricţiile ca fiind acţiuni anti-ruseşti şi a anunţat că toţi comandanţii militari vor răspunde numai în faţa preşedintelui rus.

Ministrul de externe ucrainean a declarat că, deoarece ţara sa nu mai face parte din pactul semnat în 1992 cu Rusia, privind folosirea radarelor anti-rachetă, Ucraina poate ?să lanseze o cooperare activă cu statele europene.? Aceasta cooperare ar putea să includă furnizarea datelor obţinute de radarele anti-rachetă către statele membre ale UE interesate.

În urmă cu câteva zile, preşedintele Yushchenko a semnat un decret prin care se pune capăt participării Ucrainei la acordul din 1992, în urma abrogării acestuia de către Rusia. Mai mult, acesta a afirmat că suveranitatea statului său poate fi asigurată numai prin securitatea colectivă, care ar putea împiedica ?producerea unor acţiuni ca acelea care au avut loc pe 7-8 august în Oseţia de Sud.?

Antena3.ro

×
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close