Antena 3 CNN Externe Un uriaş bloc de gheaţă s-a desprins din calota arctică

Un uriaş bloc de gheaţă s-a desprins din calota arctică

Un uriaş bloc de gheaţă s-a desprins din calota arctică
30 Iul 2008   •   14:43

Un bloc de gheaţă uriaş din Arctica, măsurând 20 de kilometri pătraţi, s-a desprins de cea mai importantă platformă situată în nordul extrem canadian, potrivit oamenilor de ştiinţă citaţi de BBC. Fotografiile din satelit indică faptul că bucata din zona Ward Hunt s-a detaşat de insula Ellesmere. Aceasta este cea mai mare porţiune de gheaţă desprinsă din calota arctică, de la cei 60 de kilometri pătraţi detaşaţi, în vecinătatea insulei Ayles, în 2005.

În acest an, nordul polar se confruntă din nou cu o masivă topire a calotei glaciare, însă oamenii de ştiinţă nu cred că zona afectată o va depăşi ca suprafaţă pe cea din 2007, când s-au topit 4,3 milioane de kilometri pătraţi de gheaţă.

Cu toate acestea, schimbările dramatice din regiune afectează atât apa din ocean cât şi zona îngheţată. Cu un proces accelerat de topire se vor confrunta în special gheţurile din zona Ward Hunt, potrivit avertismentelor lansate de cercetători.

Fisuri mari de gheaţă, care se întind pe 16 kilometri, au fost descoperite de specialiştii care au vizitat de curând zona împreună cu forţele armate canadiene.

Insula Ellesmere a fost legată iniţial de o zonă imensă de gheaţă, care acoperea aproximativ 10.000 de kilometri pătraţi. În prezent, aceasta s-a rupt în bucăţi foarte mici, care, împreună, abia acoperă 1.000 de kilometri pătraţi. Gheţurile din zona Word Hunt au o vechime de cel puţin 3.000 de ani şi s-au retras de pe 90 la sută din suprafaţa iniţială.

Întregul glob va fi afectat de topirea gheţurilor din zona arctică. Acestea reflectă înapoi în spaţiu energia soarelui şi ajută la răcirea Pământului.

În momentul în care dispar gheţurile, radiaţiile sunt absorbite de apa oceanului şi de zonele fără gheaţă, având ca principală consecinţă încălzirea climatului Pământului, într-un ritm mai rapid decât s-a prevăzut.

Foto: BBC

Antena3.ro

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close