Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană ia în calcul să acționeze în coordonare cu Statele Unite împotriva Chinei

Uniunea Europeană ia în calcul să acționeze în coordonare cu Statele Unite împotriva Chinei

Uniunea Europeană analizează restricțiile impuse recent de Statele Unite la adresa Chinei în domeniul investițiilor în noile tehnologii.

Uniunea Europeană ia în calcul să acționeze în coordonare cu Statele Unite împotriva Chinei
Sursa foto: profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Aug 2023   •   17:14

Bruxellesul ar putea acționa în coordonare cu Washingtonul prin acțiuni similare, anunță Comisia Europeană.

Președintele SUA, Joe Biden, a emis miercuri seară un ordin executiv prin care restricționează investițiile americane în China în următoarele domenii: semiconductori și microelectronice, tehnologie informațională cuantică și sisteme de inteligență artificială.

Washingtonul și-a motivat decizia argumentând că anumite investiții americane "contribuie la dezvoltarea de tehnologii sensibile" în interiorul unor națiuni care le utilizează "pentru contracararea Statelor Unite și a aliaților SUA", relatează presa de peste Ocean.

Uniunea Europeană examinează posibilitatea de a aplica măsuri similare.

Citește și: China folosește inteligența artificială pe post de armă în domeniul cognitiv

"Vom analiza atent ordinul executiv. Suntem în contact strâns cu Administrația americană şi așteptăm continuarea cooperării asupra acestui subiect. Recunoaștem relevanța temei, care este un element important al recentelor acțiuni de comunicare privind securitatea economică", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de presa internațională.

UE spune că va elabora o lege în domeniu până la finele anului, Beijingul amenință cu represalii

"De asemenea, Comisia Europeană şi statele membre UE au interesul comun de a evita ca expertiza, capitalul si cunoștințele companiilor să alimenteze avansul tehnologic în sensul intensificării capabilităților militare şi de informații ale unor actori statali care le pot folosi pentru subminarea păcii şi securității internaționale", a precizat reprezentantul Comisiei Europene.

Potrivit purtătorului de cuvânt, o inițiativă legislativă pe această temă urmează să fie formulată până la sfârșitul anului.

China a condamnat vehement acțiunile anunțate de Administrația SUA, avertizând că acestea "vor perturba grav securitatea rețelelor industriale și de aprovizionare la nivel mondial".

Beijingul a atras atenția că își rezervă dreptul de a riposta la măsurile aplicate de Washington.

Sursa: Mediafax

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close