Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană încearcă detensionarea relaţiilor dintre Georgia şi Rusia

Uniunea Europeană încearcă detensionarea relaţiilor dintre Georgia şi Rusia

Uniunea Europeană încearcă detensionarea relaţiilor dintre Georgia şi Rusia
06 Iun 2008   •   13:35

Înaltul comisar pentru politică externă al Uniunii, Javier Solana a discutat cu preşedintele Mihail Saakashvili şi l-a asigurat de toată susţinerea Bruxelles-ului. Uniunea Europeană încearcă astfel detensionarea relaţiilor dintre Georgia şi Rusia, pe tema regiunii separatiste Abkhazia. Georgia acuză Rusia că îi sprijină pe separatişti pentru a-şi menţine influenţa în fosta republică sovietică.

Javier Solana şi Mihail Saakashvili s-au întâlnit în portul Batumi, de la Marea Neagră, cu o zi înaintea întrevederii dintre preşedintele gerogian şi omologul său rus, Dmitri Medvedev. Solana a atras atenţia că politica Moscovei faţă de separatiştii din Abkhazia nu face decât să escaladeze tensiunile în regiune.

Rusia nu doar că s-a declarat aliatul liderilor separatiştii, dar a decis să suplimenteze numărul trupelor mobilizate în zonă. Luna trecută, un raport ONU a concluzionat că avioane de luptă ruseşti au doborât un aparat georgian de zbor fără pilot, care survola Abkhazia. Georgia a reacţionat imediat şi a denunţat încălcarea suveranităţii.

Uniunea Europeană s-a arătat îngrijorată de mişcările Moscovei şi a asigurat autorităţile de la Tbilisi de tot sprijinul său. Divergenţele dintre Georgia şi Rusia sunt principalul subiect de dezbatere pe agenda întâlnirii dintre Mihail Saakashvili şi Dmitri Medvedev. Liderul de la Tbilisi speră că dialogul cu Medvedev va fi constructiv şi crede că acesta din urmă este mai conciliant decât predecesorul său, Vladimir Putin.

Antena 3

×
Parteneri
Cea mai detaliată hartă a creierului uman realizată vreodată
x close