Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Alertă roșie pentru UE. "Populația trebuie pregătită" | Anunţul directorului Agenției pentru Energie

Alertă roșie pentru UE. "Populația trebuie pregătită" | Anunţul directorului Agenției pentru Energie

Dr. Fatih Birol, director executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), a propus cinci acțiuni concrete pe care liderii europeni ar trebui să le întreprindă pentru a evita o criză majoră de gaze. Iată despre ce este vorba.

Alertă roșie pentru UE. "Populația trebuie pregătită" | Anunţul directorului Agenției pentru Energie
Sursa foto: Colaj sglobsec.org | Hepta
de Claudia Popovici    |    19 Iul 2022   •   18:18

Lumea se confruntă cu prima criză energetică cu adevărat globală din istorie, iar situația este deosebit de periculoasă în Europa, care se află în epicentrul turbulenței pieței energetice.

În acest context,  AIE transmite că "Iarna aceasta ar putea deveni un test istoric al solidarității europene, unul pe care nu-și poate permite să-l eșueze, cu implicații dincolo de sectorul energetic. Europa poate fi chemată să arate adevărata forță a uniunii sale".

5 măsuri imediate pentru a evita o criză majoră de gaze

Dr. Fatih Birol, director executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, a propus cinci acțiuni concrete pe care liderii europeni ar trebui să le întreprindă pentru o abordare mai coordonată, la nivelul UE, pentru a se pregăti pentru iarna care vine.

  • Introduceți platforme de licitație pentru a stimula utilizatorii de gaze industriale din UE să reducă cererea. Consumatorii de gaze industriale pot oferi o parte din furnizarea de gaze contractată ca produse de reducere a cererii pentru compensare, ceea ce poate duce la câștiguri de eficiență și la un proces de licitație competitiv. Am văzut deja modele de licitație dezvoltate în Germania și propuse în Țările de Jos.
  •  Minimizați utilizarea gazelor în sectorul energetic. Acest lucru se poate realiza prin creșterea temporară a producției de cărbune și petrol, accelerând în același timp desfășurarea surselor cu emisii scăzute de carbon, inclusiv energia nucleară, acolo unde este acceptabil din punct de vedere politic și fezabil din punct de vedere tehnic.
  • Îmbunătățirea coordonării între operatorii de gaz și electricitate din Europa, inclusiv în ceea ce privește mecanismele de reducere a vârfurilor. Acest lucru poate ajuta la reducerea impactului consumului redus de gaz asupra sistemelor de alimentare. Ar trebui să includă o cooperare strictă în ceea ce privește funcționarea centralelor termice la nivel național și european.
  • Reduceți cererea de energie electrică a gospodăriilor prin stabilirea unor standarde. Guvernul și clădirile publice ar trebui să preia conducerea în acest sens pentru a da un exemplu, în timp ce campaniile ar trebui să încurajeze schimbări de comportament în rândul consumatorilor.
  • Armonizarea planificării situațiilor de urgență în întreaga UE la nivel național și european. Aceasta ar trebui să acopere măsurile de reducere a aprovizionării și mecanismele de solidaritate. Pentru a depăși criza actuală, UE are nevoie de acțiuni unificate, scrie AIE.

Pe lângă măsurile de mai sus, Dr. Fatih Birol, director executiv al Agenției Internaționale pentru Energie a mai precizat că guvernele europene ar trebui să pregătească cetățenii Europei pentru ceea ce ar putea urma.

"Campaniile de conștientizare a publicului în contextul unei crize energetice au avut succes anterior în reducerea cererii de energie pe termen scurt cu câteva procente. Fiecare acțiune contează. Pași simpli, cum ar fi reducerea încălzirii cu câteva grade în Europa, pot economisi aceeași cantitate de gaz natural care este furnizată pe timpul iernii de conducta Nord Stream"

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close