Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Data de la care România nu va mai beneficia de bani din PNRR | Decizia miniştrilor UE

Data de la care România nu va mai beneficia de bani din PNRR | Decizia miniştrilor UE

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României nu va mai fi prelungit. Europarlamentarul român Corina Crețu atrage astfel atenția ca autorităţile să se concentreze pe adoptarea rapidă a investițiilor şi reformelor până la data limită.

Data de la care România nu va mai beneficia de bani din PNRR | Decizia miniştrilor UE
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Apr 2024   •   20:00

Miniștrii economiei și finanțelor din statele UE au hotărât că Mecanismul de Redresare și Reziliență European, inclusiv Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, nu va fi prelungit după 2026. Acest lucru înseamnă că toate proiectele din PNRR trebuie finalizate până atunci și fondurile alocate trebuie cheltuite, a atras atenția europarlamentarul român Corina Crețu.

"Adoptarea rapidă a investițiilor şi reformelor până în august 2026 continuă să fie esenţială pentru o implementare completă a fondului de redresare, se arată în textul cu concluziile reuniunii Consiliului ECOFIN, potrivit EFE, citat de economedia.ro.

Conform concluziilor Consiliului ECOFIN, adoptarea rapidă a investițiilor și reformelor până în august 2026 este crucială pentru implementarea completă a fondului de redresare.

PNRR nu va mai fi prelungit. Câţi bani pierde România

În acest context, unele țări, în special Italia și Polonia, au solicitat prelungirea aplicării instrumentului financiar NextGenerationEU, argumentând că până acum s-a cheltuit doar aproximativ 30% din bugetul total de 750 de miliarde de euro constând în granturi și împrumuturi. Cu toate acestea, propunerea nu a fost susținută de statele mai conservatoare din nordul UE sau de Comisia Europeană.

Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a subliniat că obținerea unui acord unanim pentru prelungirea fondului de redresare ar fi dificilă, dar nu imposibilă.

Cu toate acestea, el a precizat că toată lumea ar trebui să considere încheierea fondului în 2026. Dezbaterea despre finanțarea priorităților comune după această dată a fost inițiată, cu accent pe consolidarea apărării și securității, tranziția verde și digitală, și continuarea emiterii de datorie comună pentru aceste programe.

În ceea ce privește PNRR-ul României, Guvernul a depus o a treia cerere de plată în decembrie, dar aceasta nu a fost încă aprobată, deși termenul limită pentru evaluare a expirat în februarie.

Până în prezent, România a încasat aproximativ 9,4 miliarde de euro din PNRR, reprezentând un grad de aproximativ 32% de încasare.

Cum a folosit România banii din PNRR

În 2024, investițiile și reformele din PNRR-ul României includ dotarea a 75.000 de săli de clasă cu mobilier nou, achiziționarea a 1.200 de autobuze electrice pentru transportul elevilor, deschiderea a 10.000 de laboratoare de știință, furnizarea de echipamente și materiale pentru cel puțin 25 de spitale publice pentru a reduce riscul de infecții nosocomiale, investiții în 25 de unități de terapie intensivă, și finalizarea a 50% din investițiile în infrastructură feroviară și rutieră.

Corina Crețu a subliniat importanța utilizării eficiente a fondurilor PNRR și a exprimat speranța că România nu va fi nevoită să restituie fondurile neutilizate Comisiei Europene în 2026.

"Am mai spus-o și o repet, PNRR-ul este o șansă istorică pentru România, și sper din tot sufletul să nu fim nevoiți în 2026 să trimitem înapoi la Comisie pentru neutilizarea la timp a fondurilor alocate”, mai afirmă Corina Crețu.

×
Subiecte în articol: Corina Cretu bani pnrr PNRR
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close