Antena 3 Externe Uniunea Europeană David Cameron se întâlnește cu președintele Consiliului European la Londra. Discuții privind posibila ieșire din UE a Regatului Unit

David Cameron se întâlnește cu președintele Consiliului European la Londra. Discuții privind posibila ieșire din UE a Regatului Unit

31 Ian 2016   •   08:28
David Cameron se întâlnește cu președintele Consiliului European la Londra. Discuții privind posibila ieșire din UE a Regatului Unit
Sursa foto: Foto: Facebook

Prim-ministrul britanic David Cameron se întâlnește duminică la Londra cu președintele Consiliului European Donald Tusk, care va prezenta la începutul săptămânii viitoare propunerea europeană pentru a menține Regatul Unit în Uniunea Europeană, relatează Agerpres.

Tusk ar putea publica de luni propunerile sale asupra celor patru puncte cerute de Cameron înaintea referendumului prin care britanicii vor trebui să se pronunțe asupra menținerii sau nu în UE până la sfârșitul anului 2017.

Londra a formulat în total patru cerințe pentru a menține Marea Britanie în blocul celor 28: să nu se facă discriminare față de țările care nu sunt membre ale zonei euro, să se pună accent pe competitivitate, restabilirea suveranității țărilor (de exemplu, prin acordarea de drept de veto parlamentelor naționale), precum și limitarea imigrației europene.

Cameron vrea un moratoriu de patru ani înainte de orice plată de ajutoare sociale imigranților din UE care vin să lucreze în Marea Britanie, dar aceasta cerință, considerată "discriminatorie", încalcă libera circulație a bunurilor și persoanelor, un principiu fondator al Uniunii, notează France Presse.

Londra speră că un acord final poate fi obținut la un summit la Bruxelles care va avea loc pe 18 și 19 februarie, permițând organizarea referendumului cât mai curând în luna iunie.

Aceste discuții le completează pe cele avute de Cameron vineri la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și președintele Parlamentului European Martin Schulz.

"Am făcut progrese astăzi, nu este suficient, va fi dificil", a declarat prim-ministrul britanic la canalul Sky News, după un dejun de lucru la Bruxelles cu Juncker.

"Dacă acordul este bun, îl voi primi, dacă nu este, nu-l voi lua", a avertizat el vineri.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close