Antena 3 CNN Externe Următorul summit NATO va avea loc în aprilie 2009, la Strasbourg şi Kehl

Următorul summit NATO va avea loc în aprilie 2009, la Strasbourg şi Kehl

Următorul summit NATO va avea loc în aprilie 2009, la Strasbourg şi Kehl
03 Apr 2008   •   19:46

Următorul summit al Alianţei Nord-Atlantice va avea loc în aprilie 2009, la Strasbourg şi Kehl, la graniţa franco-germană. Întâlnirea de anul viitor, care va avea ca organizatori Franţa şi Germania, marchează împlinirea a 60 de ani de la crearea NATO. Acesta este şi motivul pentru care summitul se va desfăşura, în premieră, în două oraşe din ţări diferite.

În ceea ce priveşte concluziile de până acum ale summitului de la Bucureşti, putem spune că două state au ieşit învingătoare: Croaţia şi Albania, care au primit invitaţia de a adera la Alianţă. Membrii NATO au invitat şi Bosnia, Herţegovina şi Muntenegru la un dialog susţinut, în vederea unei viitoare alianţe.

Deşi nu a primit o decizie fermă privind aderarea cu ocazia acestui summit, liderul Ucrainei s-a declarat mulţumit de promisiunea unor noi negocieri, în luna decembrie. Viktor Iuşcenko a catalogat decizia liderilor NATO drept ?o victorie pentru Ucraina?. Nu aceeaşi poziţie a fost împărtăşită şi de delegaţia Macedoniei, care a părăsit joi lucrările summitului NATO. Motivul: Grecia, membră a Alianţei cu drepturi depline, s-a opus aderării Macedoniei.

Printre deciziile luate la Bucureşti se numără şi trimiterea, de către Franţa, a unui batalion suplimentar de 700 de militari în estul Afganistanului. Şi România a anunţat că poate suplimenta trupele din Afganistan, cu 100-150 de soldaţi.

Unul dintre punctele importante discutate în cadrul summitului a fost crearea unui scut anti-rachetă pentru statele care nu sunt protejate de scutul american. Traian Băsescu a anunţat că s-a hotărât deja construirea scutului, în timp ce secretarul general al NATO a nuanţat declaraţia, spunând că decizia va fi luată la summitul următor.

Statele Unite şi Cehia au ajuns la o înţelegere privind amplasarea unor elemente ale scutului american pe teritoriul ceh. Acordul a fost semnat tot în cadrul summitului de la Bucureşti. Este vorba despre o staţie radar care urmează să funcţioneze împreună cu alte zece rachete de interceptare, amplasate în Polonia. Potrivit oficialilor americani, instalarea scutului anti-rachetă în Europa Centrală asigură protecţia în cazul unor posibile atacuri. Rusia şi-a exprimat opoziţia fermă faţă de instalarea sistemului american în Europa.

În timp ce liderii NATO au dezăbătut probleme importante, soţiile preşedinţilor şi premierilor invitaţi la summit au avut joi un program special. Dimineaţă au vizitat Muzeul Naţional de Artă, iar apoi au mers la Muzeul Satului. Totul, cu aceleaşi măsuri de securitate drastice şi cu presa ţinută mai mult la distanţă.

Antena3.ro

×
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close