Antena 3 CNN Externe Urme ale unor aşezări urbane străvechi descoperite în Pădurea Amazoniană

Urme ale unor aşezări urbane străvechi descoperite în Pădurea Amazoniană

Urme ale unor aşezări urbane străvechi descoperite în Pădurea Amazoniană
29 Aug 2008   •   11:16

Argeologii americani au descoperit recent că în pădurea amazoniană au existat, cu sute de ani în urmă, sate şi oraşe dens populate. Este acum evident că pădurea, care era considerată în trecut ca fiind nelocuită, a fost populată. Cercetătorii au descoperit urme ale unor aşezări de tip urban, precum şi reţele de drumuri care au fost construite în jurul unei foste pieţe centrale. Descoperirile arată că ocupaţia principală a locuitorilor era pescuitul.

Cercetătorii spun că aceste aşezări datează de la începutul secolului al XV-lea. Profesorul Mike Heckenberger, de la Universitatea din Florida, a declarat că descoperirile făcute nu reprezintă oraşe în adevăratul sens al cuvântului, ci urme de urbanism din jurul unor oraşe. Urmele urbane descoperite sunt deosebite pentru felul în care au fost organizate la acea vreme, fiind un exemplu clasic a ceea ce oamenii denumesc urbanism. Descendenţii populaţiei care a trăit în aceste locuri sunt membrii tribului Kuikuru.

Potrivit BBC News, arheologii americani cercetează această zonă de mai bine de 10 ani. Pentru a ajunge la aceste rezultate, s-au folosit de imaginile preluate de la sateliţii spaţiali şi de sistemul GPS.

Asemănătoare oraşelor medievale, oraşele care formează peisajul urban amazonian sunt înconjurate de ziduri înalte din care s-au păstrat urme până în prezent. Peisajul este completat de foste baraje şi urme de iazuri care indică faptul că ocupaţia principală a locuitorilor era pescuitul. Se crede că locuitorii pădurii amazoniene au dispărut din cauza coloniştilor europeni de la acea vreme şi a bolilor pe care le-au adus cu ei.

Antena3.ro

Foto: ?BBC News?

×
Parteneri
Camerele de Gardă, pline după mesele copioase de Paşte
x close