Antena 3 CNN Externe Valul de violenţe din Iordania a luat amploare. A doua noapte de tulburări sociale

Valul de violenţe din Iordania a luat amploare. A doua noapte de tulburări sociale

Valul de violenţe din Iordania a luat amploare. A doua noapte de tulburări sociale
Sursa foto: Foto: Reuters
15 Noi 2012   •   13:56

Protestele şi violenţele din Iordania, datorate creşterii preţului la combustibil şi gaze, au esclaladat şi riscă să arunce ţara într-un haos nepreconizat.

Un civil înarmat a fost ucis, iar şapte poliţişti au fost răniţi grav, după ce mai mulţi bărbaţi au pătruns într-o secţie de poliţie din Irbid şi au deschis focul asupra ofiţerilor din interior.

O secţie de poliţie a fost atacată în nordul Ammanului, în suburbia Shafa Badran, unde au fost folosite arme automate.

Alt oraş din regat, Salt, a fost scena unor proteste violente. Biroul de Relaţii Publice a fost cuprins de flăcări, după ce manifestanţii furioşi au aruncat cu cocktailuri Molotov.

În centrul capitalei Amman, peste 1000 de oameni s-au adunat, în a doua zi de protest, iar confictele cu forţele de ordine au izbucnit după lăsarea întunericului. Poliţiştii au încercat dispersarea mulţimii folosind gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

Cea mai largă mişcare de protest s-a înregistrat în nordul ţării, în oraşul Karak, unde peste 2000 de persoane au strigat "Jos cu Abdullah" sau "Pleacă şi lasă-ne în pace"

Violenţele din Iordania au debutat marţi seară, după ce s-a anunţat că preţurile la carburanţi vor creşte cu 12%, iar cel al gazului cu 53%.
Autorităţile au recurs la aceste măsuri pentru diminuarea deficitului bugetar şi pentru a primi un împrumut din partea FMI, în valoare de două miliarde de dolari.
La câteva minute de la acest anunţ, făcut pe postul public de televiziune, câteva mii de iordanieni au ieşit în stradă.

Conform opoziţiei, creşterea preţurilor va da naştere la tulburări sociale grave în perspectiva alegerilor generale din ianuarie, anul viitor.

"Străzile sunt pline de mânie şi o explozie a acestei stări este iminentă. Vom crea o Primăvară Iordaniană, cu nuanţe locale, prin reforme ale sistemului pe căi paşnice", a declarat Zaki Bani Irsheid, liderul celui mai puternic grup din opoziţie, Frăţia Musulmană.

×
Subiecte în articol: iordania fratia musulmana
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close