Antena 3 CNN Externe Decizie de răsunet la Vatican: Papa a eliminat superimunitatea episcopilor și cardinalilor

Decizie de răsunet la Vatican: Papa a eliminat superimunitatea episcopilor și cardinalilor

Papa Francisc anulează superimunitatea cardinalilor și episcopilor, care vor putea fi judecaţi de tribunalul penal al Vaticanului, unde magistrații sunt laici.

Decizie de răsunet la Vatican: Papa a eliminat superimunitatea episcopilor și cardinalilor
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    30 Apr 2021   •   19:00

Această mini-revoluţie a sistemului de justiţie penală de primă instanţă al Vaticanului, unde oficiază magistraţi italieni laici şi nu preoţi, a fost anunţată într-un text semnat vineri de papa Francisc şi va intra în vigoare la 1 mai, relatează AFP.

Suveranul pontif a dorit astfel să afirme principiul egalităţii în faţa justiţiei Vaticanului a tuturor membrilor Bisericii „fără privilegii datând din trecut”, potrivit unui „motu proprio”, un decret emis de papă din proprie iniţiativă.

Acest tribunal de primă instanţă a fost extrem de criticat pentru că nu-i putea convoca pe cei mai înalţi prelaţi ai Bisericii.

Un proces al acestui tribunal din 2017 s-a referit de exemplu la finanţarea lucrărilor de renovare a apartamentului de 400 de metri pătraţi al cardinalului Tarcisio Bertone, numărul doi al Vaticanului sub papa Benedict al XVI-lea.

×
Subiecte în articol: vatican imunitate
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close