Antena 3 CNN Externe Vaticanul pregăteşte o întâlnire între Papa Benedict şi liderii islamici

Vaticanul pregăteşte o întâlnire între Papa Benedict şi liderii islamici

Vaticanul pregăteşte o întâlnire între Papa Benedict şi liderii islamici
04 Mar 2008   •   13:54

Oficialii de la Vatican se vor întâlni marţi cu clerici musulmani pentru a pune bazele unor discuţii ce vor avea loc în acest an între Papa Benedict şi liderii musulmani. Relaţiile dintre catolici şi musulmani au intrat într-un impas după discursul Papei din 2006 în care acesta a afirmat că Islamul presupune violenţă şi iraţionalitate. Discursul a provocat furia şi protestele musulmanilor din întreaga lume. După discursul de la Regensburg, 138 de clerici musulmani i-au scris Papei pentru a argumenta că "supravieţuirea lumii" ar putea depinde de comunicarea dintre cele două religii.

Se speră că discuţiile, care se vor desfăşura pe parcursul a două zile din această săptămână, vor conduce la o întâlnire mult mai importantă care este posibil să fie organizată fie la Vatican fie la reşedinţa de vară a Papei, în luna august.

Un reprezentant al Comunităţii Islamice Italiene a declarat că terorismul va fi unul dintre subiectele care vor fi discutate la întrunire. Papa Benedict şi-a exprimat în repetate rânduri regretul pentru discursul de la Regensburg şi a încercat să remedieze relaţiile vizitând Moscheea Albastră din Turcia şi rugându-se cu faţa spre Mecca, într-un gest simbolic de apropiere.

"Este nevoie de un dialog mai profund asupra doctrinei, teologiei şi caracterului religiei în lumea de astăzi. Trebuie să încercăm, împreună cu Papa, să ajungem la dialog pe problemele cu care se confruntă lumea actuală", a declarat Yahya Sergio Yahe Pallavicini, vicepreşedintele Comunităţii Religioase Islamice din Italia (CRII).

Din delegaţia musulmană care vine marţi la Roma fac parte un turc, un britanic, un iordanian, un libian şi Pallavicini, vicepreşedintele CRII. Delegaţia Vaticanului este formată din cardinalul Jean-Louis Tauran, directorul Consiliului pentru Dialog Interreligios, directorul Institutului Pontifical pentru Studii Arabe şi Islamice şi un profesor de la Universitatea Gregoriană din Roma.

Antena3.ro

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close