Antena 3 Externe Venezuela a sistat livrările de petrol către compania americană Exxon Mobil

Venezuela a sistat livrările de petrol către compania americană Exxon Mobil

13 Feb 2008   •   11:16
Venezuela a sistat livrările de petrol către compania americană Exxon Mobil

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a hotărât, marţi, să sisteze exporturile de petrol către compania americană Exxon Mobil, la doar două zile după ce a ameninţat Statele Unite cu oprirea tuturor livrărilor de ţiţei, transmite Reuters. Neînţelegerile au apărut după ce Exxon Mobil a blocat vânzarea de active venezuelane în valoare de 12 miliarde dolari, compania americană urmărind obţinerea de compensaţii pentru pierderea unor operaţiuni, în urma unei măsuri de naţionalizare dispusă de preşedintele Hugo Chavez.

Compania PDVSA, controlată de statul venezuelan, a anunţat că a întrerupt legăturile comerciale şi că a oprit furnizarea de ţiţei şi produse petroliere către cea mai mare companie americană.

Oficialii de la Washington au acordat puţină atenţie ameninţărilor lui Chavez, întrucât analiştii au considerat că este puţin probabil ca acesta să le îndeplinească.

De asemenea, ministrul adjunct al energiei din Venezuela a declarat că Chavez a vrut să evite astfel o întrerupere generală a livrărilor, întrucât aceasta a fi foarte costisitoare pentru statul membru al Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Exxon Mobil a anunţat că va lua măsuri pentru a asigura livrările către clienţii săi.

Deciziile judecătoreşti din mai multe state interzic vânzarea de active ale companiei PDVSA înainte de stabilirea unor compensaţii pentru pierderile suferite de compania americană.

Acţiunea Exxon este cea mai sfidătoare măsură adoptată de un grup petrolier important împotriva unui guvern, care şi-a majorat activele deţinute în sectorul resurselor naturale, pe fondul creşterii preţurilor le energie şi la petrol.

Venezuela este cel de-al patrulea mare furnizor de petrol al SUA, care este cel mai mare consumator al său. Circa două treimi din exporturile Venezuelei sunt destinate Statelor Unite.

Analiştii consideră că şi alte companii ar putea urma exemplul Exxon, dacă aceasta câştigă procesul, estimat să dureze mai mulţi ani.

Antena3.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close