Antena 3 CNN Externe Victime colaterale. Jurnaliştii şi reprezentanţii ONU, fugăriţi şi jefuiţi în Georgia (VIDEO)

Victime colaterale. Jurnaliştii şi reprezentanţii ONU, fugăriţi şi jefuiţi în Georgia (VIDEO)

Victime colaterale. Jurnaliştii şi reprezentanţii ONU, fugăriţi şi jefuiţi în Georgia (VIDEO)
14 Aug 2008   •   19:11

Războiul din Georgia continuă. În schimbul de focuri cu armata georgiană au fost prinşi şi jurnaliştii străini. La marginea oraşului Gori, echipele de jurnalişti se aflau în spatele soldaţilor georgieni bombardaţi în acel momente de forţele ruse. Echipele Fox News, BBC şi Antena 1 au fost avertizate că trebuie imediat să părăsească locaţiile din apropierea oraşului Gori. Nu ştiau de ce, dar au făcut-o. Când au fugit toţi spre Tbilisi, au văzut ce se întâmplase. Armata rusă îşi întărea poziţiile.



Şi asta nu e tot. Patru jurnalişti israelieni au fost jefuiţi şi ameninţaţi cu o mitralieră Kalaşnikov tot de soldaţi ruşi, iar câţiva angajaţi ONU au fost şi ei ameninţaţi de bărbaţi înarmaţi, tot în Gori, maşinile fiindu-le furate. "Unul dintre agenţii noştri de securitate a fost trimis la Gori pentru a evalua situaţia şi pentru a vedea dacă se poate trimite personal acolo. Acesta a fost oprit de un grup paramilitar şi i s-a pus un pistol la tâmplă, cerându-i-se să predea vehiculul", a explicat coordonatorul ONU în Georgia, Robert Watkins.

În paralel cu confruntările din Gori se desfăşoară şi un război diplomatic. Republicile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia sunt hotărâte să îşi obţină independenţa. Liderii celor două regiuni au fost, joi, la Moscova, unde preşedintele rus, Dmitri Medvedev, i-a asigurat de sprijinul său. Între timp, Statele Unite rămân de partea Georgiei.

Franţa, care s-a implicat de la bun început în medierea conflictului, susţine că Rusia s-a angajat să îşi retragă trupele din Gori chiar începând de vineri. Faptul că Rusia pare să nu respecte tratatul de încetare a focului, convinge din ce în ce mai multe ţări să ia poziţie. Preşedintele Statelor Unite, George W. Bush este hotărât să nu facă nici un compromis în privinţa suveranităţii Georgiei şi a atenţionat Rusia să nu încerce să răstoarne guvernul de la Tbilisi.

Premierul turc, Tayyp Erdogan, s-a aflat şi el la Tbilisi unde a avut o întrevedere cu preşedintele georgian Mihail Saakaşvili. "Ne gândim la o platformă de stabilitate şi cooperare. I-am împărtăşit acest gând şi domnului Saakaşvili. Ne aşteptăm ca această platformă să includă Georgia, să aibă baze geografice şi să fie o platformă de pace şi stabilitate care să dea importanţă păcii regionale şi securităţii comune", a spus Erdogan.

Ucraina este şi ea de partea Georgiei. Autorităţile de la Kiev au hotărât că navele flotei ruse din Marea Neagră vor avea nevoie de o aprobare specială pentru a părăsi portul ucrainean Sevastopol. În tabăra cealaltă, Rusia se plânge de izolare diplomatică. Oficialii de la Moscova au declarat că se tem că Rusia nu va mai fi admisă în Organizaţia Mondială a Comerţului.

Antena 3 / Observator

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close