Antena 3 CNN Externe Vizită istorică a preşedintelui Turciei, în Armenia

Vizită istorică a preşedintelui Turciei, în Armenia

Vizită istorică a preşedintelui Turciei, în Armenia
07 Sep 2008   •   10:37

Preşedintele Turciei, Abdullah Gul, a declarat că vizita sa de sâmbătă din Armenia i-a dat speranţe pentru viitorul relaţiilor dintre cele două ţări, despărţite de o veche duşmănie. Vizita, calificată drept istorică, a fost prilejuită de un meci de fotbal din preliminariile Campionatului Mondial. Abdullah Gul este primul preşedinte al Turciei care a vizitat Armenia de la redobândirea independenţei sale, în 1991.

Cele două ţări nu au relaţii diplomatice, iar Turcia a închis frontiera comună în 1993, din solidaritate faţă de Azerbaijan în conflictul său cu Armenia pentru enclava Nagorno-Karabah. Ostilitatea dintre Turcia şi Armenia îşi are originea în masacrarea armenilor din fostul Imperiu Otoman, pe actualul teritoriu al Turciei, între 1915 şi 1917.

Armenii susţin că a fost vorba de un genocid cu până la un milion şi jumătate de victime. Versiunea a fost respinsă categoric de Turcia dar acceptată oficial de multe alte ţări. Vechile resentimente au ieşit la iveală şi sâmbătă, când preşedintele turc a fost întâmpinat cu manifestaţii ostile la Erevan.

Convorbirea dintre Abdullah Gul şi preşedintele armean Serge Sarkissian s-a desfăşurat totuşi într-o atmosferă cordială. Ambii lideri şi-au exprimat voinţa politică de a soluţiona toate divergenţele. Destinderea este stimulată şi de actualele tensiuni din Caucaz, regiune în care se află şi Armenia.

În prezenţa celor doi preşedinţi, Turcia a învins Armenia cu doi la zero iar Gul l-a invitat pe Sarkissian să asiste la partida retur.

Antena3

×
Parteneri
Peste 200 de turiști, prinși cu droguri pe litoral
x close