Antena 3 CNN Externe Negociatorii ruși dezvăluie modelul pe care Moscova vrea să îl aplice în Ucraina | Consilierul lui Zelenski: "Se negociază garanțiile de securitate"

Negociatorii ruși dezvăluie modelul pe care Moscova vrea să îl aplice în Ucraina | Consilierul lui Zelenski: "Se negociază garanțiile de securitate"

Rusia a anunțat că neutralitatea Ucrainei se află în centrul negocierilor desfășurate în cea de-a 21-a zi de război.

Negociatorii ruși dezvăluie modelul pe care Moscova vrea să îl aplice în Ucraina | Consilierul lui Zelenski: "Se negociază garanțiile de securitate"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    16 Mar 2022   •   12:47

AFP îl citează pe șeful negociatorilor ruși, Vladimir Medinski, care spune că delegația sa insistă ca Ucraina să își asume un statut comparabil cu al Suediei sau Austriei, state europene neutre.

Medinski (foto) a precizat că discuțiile sunt "lente și dificile" dar Kremlinul vrea "pace, cât mai curând cu putință".

Oficialul rus a precizat că sunt în discuție și statutul peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și teritoriile aflate sub controlul separatiștilor pro-ruși.

La rândul său, negociatorul-șef al delegației ucrainene, Mihailo Podoliak, a scris pe Twitter că "pe masa negocierilor este modelul garanțiilor de securitate pentru Ucraina".

"Ce înseamnă asta? Un acord strict, cu un număr de state-garant care își asumă obligații juridice clare de a împiedica în mod activ un atac asupra Ucrainei", a precizat Podoliak.

El a respins modelul "austriac" avansat de partea rusă, notează AFP.

"Ucraina este acum în stare de război cu Rusia. În consecință, modelul de neutralitate nu poate fi decât ucrainean", a spus el, arătând că țara sa dorește "garanții de securitate absolute" în fața Rusiei, formulate de semnatari care să se angajeze să intervină de partea Ucrainei în caz de agresiune.

"Ucraina nu a fost niciodată un stat militarist care să-și atace sau să plănuiască să-și atace vecinii. De aceea, Ucraina dorește astăzi să aibă un grup cu adevărat puternic de aliați, cu garanții de securitate clar definite", a spus Podoliak.

Separat, într-un interviu pentru RBC, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a declarat că delegațiile de negociatori discută "serios" asupra neutralității Ucrainei, împreună cu "garanțiile de securitate".

Lavrov a spus că există speranțe pentru ajungerea la un compromis.

Negocierile ruso-ucrainene au fost reluate, miercuri, după ce s-au desfășurat marți în format virtual și au fost întrerupte fără vreun rezultat concret.

×
Subiecte în articol: Vladimir Medinski Ucraina
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close