Antena 3 CNN Externe Cum şi-a pierdut în doar câteva săptămâni cel mai bogat dintre ruşi puterea clădită în decenii

Cum şi-a pierdut în doar câteva săptămâni cel mai bogat dintre ruşi puterea clădită în decenii

Până nu demult, Vladimir Potanin era membru al consiliului consultativ al Consiliului pentru Relaţii Externe (CFR) cu sediul în New York şi unul dintre membrii boardului Muzeului Guggenheim din Manhattan.

Cum şi-a pierdut în doar câteva săptămâni cel mai bogat dintre ruşi puterea clădită în decenii
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Apr 2022   •   09:03

Lucrurile s-au schimbat însă, după ce cele două instituții au întrerupt relațiile cu acesta în contextul războiului din Ucraina, scrie Bloomberg, citat de Mediafax

Magnatul din sectorul nichelului şi paladiului nu a fost sancţionat. Potanin, cu o avere netă de 24,5 mi­liarde de dolari, este considerat arhitectul controversatului program credite pentru acțiuni care a dus la privatizarea companiilor de resurse naturale din Rusia după prăbușirea Uniunii Sovietice.

În mare parte a ultimelor două decenii, instituțiile culturale americane din domeniul artelor, ONG-urilor şi educației au fost dispuse să privească dincolo de modul în care miliardarii cu legături cu Rusia și-au clădit averile. În cazul lui Potanin, acesta a fost văzut în public cu ani în urmă în compania lui Vladimir Putin.

Potanin, în vârstă de 61 de ani, reprezintă acum un exemplu al rapidității cu care astfel de instituții din lumea occidentală îşi schimbă poziția pe fondul unei campanii de presiuni asupra lui Putin în sensul încheierii războiului.

În timp ce elita Rusiei are mai multe căi de a-şi reface avuțiile, acesteia îi va fi probabil mai greu să-şi recâștige pozițiile în cadrul unor astfel de instituții.

Potanin, fost vicepremier pe energie şi economie în timpul mandatului lui Boris Elţîn, a condamnat reacţia Rusiei faţă de penalităţile internaţionale.

Potanin, împreună cu oligarhii Petr Aven şi Mihail Fridman, se numără printre miliardarii cu legături cu Rusia care au donat peste 300 milioane de dolari către sute dintre cele mai renumite instituţii non-profit din SUA. Cel puţin 100 milioane au mers către peste 100 de organizaţii din New York.

Thomas Krens, director emeritus la Solomon R. Guggenheim Foundation, spune că relaţiile sale cu Potanin datează de peste un deceniu. „Mulţi oligarhi au văzut o oportunitate de a-şi întări reputaţia cu acţiuni filantropice în Vest,“arată acesta.

Dimensiunea exactă a donaţiilor oligarhilor ruşi ca Potanin este greu de evaluat, iar deşi unele instituţii cer donatorilor miliardari să le părăsească boardurile, acestea nu le returnează fondurile şi nu închid expoziţiile sponsorizate de aceştia. Aceasta evidenţiază complexitatea renunţării la susţinerea filantropică venită din partea miliardarilor primiţi cu braţele deschise în trecut.

După ce şi-a pus bazele vastei sale averi, Potanin a început să se reinventeze ca filantrop. Acesta este şi preşedinte al Hermitage Development Foundation, iar pe website-ul acesteia, Potanin scrie că doreşte ca filantropia să fie „mai sistemică, cu un caracter de business mai pronunţat“, descriind-o ca pe un „spaţiu vast, fără sfârşit care nu se va diminua niciodată“.

×
Subiecte în articol: Vladimir Potanin
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close