Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Vladimir Putin: "Nu am vorbit niciodată de utilizarea armelor nucleare, dar nu vom încheia pacea sub dictatul unui Occident agresiv și neocolonial"

Vladimir Putin: "Nu am vorbit niciodată de utilizarea armelor nucleare, dar nu vom încheia pacea sub dictatul unui Occident agresiv și neocolonial"

Vladimir Putin și-a susținut, joi după-amiază, anunțatul discurs la Valdai Club.

Vladimir Putin: "Nu am vorbit niciodată de utilizarea armelor nucleare, dar nu vom încheia pacea sub dictatul unui Occident agresiv și neocolonial"
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Oct 2022   •   17:39

Un "grup de reflecție" considerat în Vest drept instrument de propagandă al Moscovei, Valdai Club a găzduit și în trecut discursurile liderului de la Kremlin.

Anterior evenimentului, purtătorul de cuvânt al președinției ruse a estimat că "discursul lui Putin va fi studiat, analizat, citit și recitit" multă vreme după ce a fost prezentat publicului.

"Washingtonul vorbește despre ordinea liberală a lumii, dar această ordine aduce mai mult haos (...) Occidentul a întețit flăcările războiului în Ucraina", a spus Putin.

El a reproșat, între altele, Occidentului și așa-numita "cultură a anulării" (cancel culture), în virtutea căreia opere ale unor artiști sau scriitori sunt scoase din circuitul public pe motive ideologice.

Pe de altă parte, nimeni nu le poate impune rușilor cum să-și construiască societatea, a insistat președintele rus.

Alte declarații ale liderului de la Kremlin:

  • Schimbările în Ucraina nu au început odată cu operațiunea militară specială. Aceste schimbări se derulează de mulți ani.
  • Schimbările tectonice la nivelul ordinii mondiale se derulează de mulți ani.
    Extinderea NATO în Ucraina - total inacceptabilă pentru noi, toată lumea știa asta, și ei au ignorat acest lucru. Ei (Occidentul, n.r.) au ignorat interesul (rus) în materie de securitate.

Putin: "Istoric, rușii și ucrainenii sunt un singur popor. Ce se întâmplă în Ucraina e aproape un război civil"

  • Rușii și ucrainenii sunt, istoric, un singur popor. Ce se întâmplă acum în Ucraina este aproape ca un război civil.
  • La fiecare tentativă de a-și menține hegemonia, Vestul va trebui să plătească un preț ridicat.
  • Dacă aș fi un lider din Occident, aș reflecta la acest aspect, așa cum o fac politologii din Statele Unite.
  • Noile centre ale ordinii globale și Occidentul vor trebui să înceapă o conversație despre viitor; cu cât mai devreme, cu atât mai bine.
  • Occidentul a făcut pași către escaladare și încearcă mereu să escaladeze. Nu este nimic nou.
  • Occidentul alimentează războiul din Ucraina, concentrează politicieni în jurul Taiwanului, destabilizând piețele mondiale de alimente și energie. Contestă suveranitatea popoarelor și națiunilor, identitatea și unicitatea lor și nu ține cont de interesele altor țări.
  • Dominația lumii este exact miza pe care Occidentul a decis să o pună în acest joc. Dar acest joc este unul periculos, murdar și sângeros.
  • Rusia nu s-a considerat niciodată un inamic al Vestului.
  • Americanofobia, anglofobia, francofobia, germanofobia sunt de aceeași natură ca și rusofobia și anti-semitismul, ca orice manifestare de xenofobie.
  • Diferitele civilizații au diferite înțelegeri în ceea ce privește ființa umană, natura umană și ființa spirituală umană.
  • Dacă Occidentul vrea zeci de genuri, pot face asta... Rusia nu va interveni.

Putin: "Rusia nu va încheia niciodată pacea sub dictatul unui Occident agresiv și neocolonial"

  • Încrederea în propria infailibilitate este foarte periculoasă, la un pas de a-i condamna la distrugere pe cei care nu-i sunt pe plac.
  • Există două tipuri de Occident: unul, al tradițiilor, în mod esențial al valorilor creștine, al patriotismului, dar și al valorilor islamice, pentru că există o parte semnificativă a populației care îmbrățișează Islamul. Acest Occident este apropiat de noi, avem rădăcini comune în antichitatea clasică.
  • Și mai există un Occident: agresiv, cosmopolit, neocolonial, o armă a conducerii neoliberale (...) iar Rusia, în mod firesc, nu va încheia niciodată pace sub dictatul unui astfel de Occident.

Putin a mai spus că Occidentul a respins încercările Rusiei de a construi relații bune cu SUA și NATO, deoarece decizia luată de conducătorii vestici a fost aceea de a face Rusia vulnerabilă.

Moscova dorea "să fie prietenă cu Occidentul și cu NATO", dar nu a putut accepta încercările SUA, UE și ale Regatul Unit de a ține Rusia sub control, a continuat el.

Președintele rus a acuzat, de asemenea, Occidentul că folosește împotriva rivalilor sancțiuni economice și sponsorizează "revoluții colorate" (aluzie la revoltele din Ucraina care au precedat înlăturarea regimului pro-Moscova al lui Viktor Ianukovici, n.r.), deoarece nu poate concura în mod onest cu "puterea economică și politică în creștere a Asiei".

Putin, schimbare în retorica nucleară: "Rusia nu a vorbit niciodată cu intenție de folosirea armelor atomice"

Liderul rus a spus, joi, la Valdai Club, că Rusia "nu a vorbit niciodată cu intenție" despre utilizarea armelor nucleare.

 "Nu am spus niciodată nimic în mod intenționat despre posibilitatea ca Rusia să utilizeze arme nucleare. Am replicat doar cu indicii la amenințările nucleare din partea liderilor occidentali", a nuanțat el.

Este o schimbare de poziție față de propriul său discurs cu ocazia anexării ilegale din septembrie a celor patru regiuni ucrainene - Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Liderul de la Kremlin amenințat atunci că țara sa va folosi "toate mijloacele de care dispune" pentru a apăra teritoriul rus și noile regiuni încorporate.

Tot joi, Putin a afirmat că Occidentul - inclusiv fostul premier britanic Liz Truss - s-ar fi angajat într-un "șantaj nuclear" la adresa Rusiei și a reluat susținerile nedovedite că Ucraina dispune de tehnologia de a crea și a detona o așa-numită "bombă murdară".

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Valdai Club
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close