Antena 3 CNN Externe Voronin: Rusia e gata să recunoască Transnistria ca teritoriu al Moldovei

Voronin: Rusia e gata să recunoască Transnistria ca teritoriu al Moldovei

Voronin: Rusia e gata să recunoască Transnistria ca teritoriu al Moldovei
11 Mar 2008   •   14:29

Vladimir Voronin anunţă schimbări majore ale relaţiilor dintre Republica Moldova şi Transnistria. Mai exact, Rusia ar fi gata să recunoască Transnistria ca teritoriu al Moldovei, dacă această ţară va refuza să adere la NATO. Liderul de la Chişinău anunţă cu această ocazie că este pregătit să dea curs condiţiilor impuse de la Kremlin, în cel mai scurt timp. Declaraţiile au fost făcute într-un interviu acordat cotidianului rus Kommersant. Voronin merge chiar mai departe, susţinând că un acord în acest sens ar putea fi semnat cât de curând.

Soluţia la care cele două state au ajuns în privinţa Transnistriei vine ca urmare instituirii misiunii UE la frontiera dintre Moldova şi Ucraina, a explicat liderul de la Chişinău. Transnistria face deci deja parte din planurile politice ale Moldovei, la alegerile parlamentare din 2009 urmând să participe şi partide din noul teritoriu.

?În Parlament ar urma să ajungă şi deputaţi transnistreni, care vor apăra interesele ţării lor. Eu îmi doresc mult ca în noul Parlament să ajungă şi transnistreni?, a declarat Vladimir Voronin, citat de Mediafax.

Un alt element important susţinut de liderul de la Chişinău este neutralitatea ţării pe care o conduce. Voronin pregăteşte o declaraţie în acest sens, care să fie semnată de Moldova, Rusia, Ucraina, Statele Unite, Uniunea Europeană şi OSCE.

Pe lângă acest plan, preşedintele Moldovei vrea să renunţe şi la calitatea de membru GUAM, rupând legăturile cu statele foste sovietice.

Dincolo de relaţiile Republicii Moldova cu Rusia, declaraţiile lui Vladimir Voronin vor avea ecou şi în Uniunea Europeană. La finele anului trecut, expertul german Alexandr Rar, şeful programelor CSI şi Rusia ale Consiliului german pentru relaţii externe, anunţa că UE nu este interesată de primirea Republicii Moldova în rândurile sale fără Transnistria. În cazul în care Transnistria nu ar fi recunoscut la teritoriu moldovean, la graniţele Uniunii ar apărea o enclavă pro-rusă puternică cu statut nedeterminat, avertiza expertul european.

Antena3.ro

×
Parteneri
Leguma cu care românii au dat lovitura în această perioadă E 30 lei kg!
x close