Antena 3 CNN Externe Vot crucial în Parlamentul Marii Britanii pentru Brexit

Vot crucial în Parlamentul Marii Britanii pentru Brexit

 Vot crucial în Parlamentul Marii Britanii pentru Brexit
Sursa foto: Foto: Facebook/Theresa May
12 Mar 2019   •   09:11

A început o săptămână crucială în Marea Britanie: noul acord pentru Brexit va fi supus astăzi votului în Parlament.

Dacă va fi respins, vor fi afectaţi sute de mii de români care trăiesc acolo, dar şi cei care merg în vacanţă în Regat.

Pentru a se asigura că nu va exista un Brexit fără acord, Theresa May a avut ieri o ultimă rundă de discuţii la Strasbourg cu preşedintele Comisiei Europene.

Pentru a doua oară în doar trei luni, parlamentarii britanici vor vota din nou acordul pentru Brexit, negociat de premierul Theresa May.

Preşedintele Comisiei Europene şi premierul britanic au ajuns la o înţelegere care să garanteze că la graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord nu va apărea nicio schimbare, până la sfârşitul anului următor.

Jean-Claude Juncker a avertizat Marea Britanie că aceasta este ultima şansă care i se acordă pentru a evita un Brexit fără înţelegere.

Varianta unui Brexit fără acord îi sperie deopotrivă pe britanici, pe imigranţi şi pe turişti. De câteva luni, de teama unei crize, localnicii îşi fac stocuri de alimente, cosmetice, detergenţi şi medicamente. 

În cazul unui Brexit fără acord, cele mai vulnerabile sectoare sunt pieţele financiare, transportul aerian şi vămile. Firmele din Regat şi cele europene vor primi interdicţia schimburilor comerciale. De asemenea, taxele vamale vor fi reintroduse pentru toate produsele.

În schimb, locuitorii din UE care vor călători în Regatul Unit, inclusiv românii, nu vor avea nevoie de viză şi, prin urmare, nici de paşaport. Cu o condiţie: şederea să nu depăşească trei luni.


 

×
Subiecte în articol: parlament Brexit theresa may
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close