Antena 3 CNN Externe Zeci de mii de oameni au murit în Myanmar, după ciclon, din pricina regimului politic

Zeci de mii de oameni au murit în Myanmar, după ciclon, din pricina regimului politic

Zeci de mii de oameni au murit în Myanmar, după ciclon, din pricina regimului politic
31 Mai 2008   •   11:43

Zeci de mii de oameni au murit din cauza regimului militar din Myanmar, care a limitat sosirea ajutoarelor străine, după ciclonul Nargis. Declaraţia îi aparţine ministrului american al apărării Robert Gates. Şi mai grav e faptul că, potrivit Agenţiei France Presse, regimul militar birman a început să îi alunge pe supravieţuitori din taberele de sinistraţi. ?Spre deosebire de ţările lovite de marele tsunami din 2004, Birmania (Mynamar n.r.) a întârziat intrarea în ţară a echipelor străine de ajutor?, este de părere ministrul american al Apărării. El a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe internaţionale pe probleme de securitate desfăşurată în Singapore.

?În privinţa Birmaniei, situaţia este diferită şi a însemnat pierderea a zeci de mii de vieţi. Mai multe ţări, alături de Statele Unite au fost împiedicate, în ceea ce priveşte eforturile lor de a ajuta. În ciuda acestor piedici vom ajuta Birmania în continuare?, a continuat el. Între timp situaţia din Myanmar, este îngrijorătoare. Mai mulţi sinistraţi refugiaţi în diferite şcoli şi mânăstiri budiste au povestit pentru agenţia France Presse că autorităţile încearcă să-i forţeze să se întoarcă în satele lor, devastate de catastrofa naturală. Practic nu mai au la ce să se întoarcă pentru că totul a fost distrus.

Organizaţia Human Rights Watch, ce militează pentru respectarea drepturilor omului, a cerut regimului militar birmanez să nu îi mai alunge pe supravieţuitorii ciclonului. Ciclonul Nargis, care a făcut ravagii în sudul statului asiatic la 2 şi 3 mai, a lăsat în urmă cel puţin 133.000 de morţi şi dispăruţi şi 2,4 milioane de sinistraţi, potrivit celui mai recent bilanţ oficial.

Antena 3

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close