Antena 3 CNN Externe Zimbabwe. Mugabe a pierdut controlul asupra parlamentului

Zimbabwe. Mugabe a pierdut controlul asupra parlamentului

Zimbabwe. Mugabe a pierdut controlul asupra parlamentului
02 Apr 2008   •   10:19

Principalul partid de opoziţie din Zimbabwe susţine că a câştigat atât alegerile prezidenţiale, cât şi pe cele parlamentare, în faţa preşedintelui Robert Mugabe. Aflat la conducerea ţării de aproape 30 de ani, Mugabe ar putea fi înlăturat de la putere, în urma alegerilor de sâmbăta trecută.

Tendai Biti, secretarul general al partidului MDC, a declarat într-o conferinţă de presă că rezultatele parţiale arată că liderul opoziţiei, Morgan Tsvangirai, a obţinut 50.3% din voturi, faţă de 43.8% ale lui Mugabe. Deşi orice candidat are nevoie de cel puţin 51% din voturi pentru o victorie directă din primul tur de scrutin, Biti a făcut un apel la adresa actualului preşedinte să recunoască înfrângerea sa. ?Am obţinut mai mult de jumătate din voturi. Altfel spus, am câştigat alegerile. Morgan Richard Tsvangirai este noul preşedinte al Republicii Zimbabwe. Al doilea tur de scrutin nu îşi are rostul?, a spus Biti.

Dar Guvernul lui Mugabe a respins imediat cererea celor de la MDC (Movement of Democratic Change). Ministrul Bright Matonga a declarat pentru televiziunea Sky că ?preşedintele Mugabe nu pleacă nicăieri. Nu vom ceda niciunei presiuni. Doar Comisia Electorală din Zimbabwe poate face un anunţ. Opoziţia poate spune ce doreşte, însă doar visează?.

Rezultatele oficiale cu privire la alegerile prezidenţiale întârzie însă să apară, chiar dacă au trecut patru zile de la alegeri. Asta nu l-a împiedicat totuşi pe Tsvangirai să vorbească la ultima conferinţă de presă ca şi cum ar fi fost preşedinte. ?Patru ani am îndurat foametea, durerea, tortura şi brutalitatea. Astăzi suntem în faţa unei noi provocări de guvernare şi reabilitare a ţării noastre. Provocarea de a da naştere unei noi Republici.?, a declarat Tsvangirai.

Cert este că partidul Zanu-PF nu va mai fi majoritar în parlament. Comisia Electorală a confirmat că Zanu-PF a câştigat doar 94 dintr-un total de 207 locuri în parlament, în timp ce MDC a obţinut 105 locuri, un loc revenind unui candidat independent. Deşi şapte locuri încă aşteaptă să fie declarate, Zanu-PF nu mai poate obţine o majoritate.

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close