Antena 3 CNN Externe Zimbabwe. Mugabe şi Tsvangirai au semnat o înţelegere preliminară de cooperare

Zimbabwe. Mugabe şi Tsvangirai au semnat o înţelegere preliminară de cooperare

Zimbabwe. Mugabe şi Tsvangirai au semnat o înţelegere preliminară de cooperare
21 Iul 2008   •   23:14

Preşedintele statului Zimbabwe, Robert Mugabe, şi liderul opoziţiei, Morgan Tsvangirai, au semnat luni o înţelegere în contextul unor discuţii despre formarea unui guvern în care puterea să fie împărţită, pentru a se pune astfel capăt unei mari crize politice. A fost prima întâlnire în 10 ani între cei doi lideri rivali, despre care se spune că se detestă. Ei au stat la o masă separaţi de preşedintele Africii de Sud, Thabo Mbeki, care a mediat întâlnirea.

Mugabe şi Tsvangirai s-au insultat de mai multe ori în ultima decadă, însă au dat mâna la finalul ceremoniei, când liderul opoziţiei i s-a adresat lui Mugabe cu "camarade". Înţelegerea preliminară a fost semnată la hotelul Rainbow Towers din Harare, după săptămâni de impas de când Mugabe a fost reales preşedinte pe 27 iunie, în urma unui vot condamnat şi boicotat de Tsvangirai pentru comportamentul violent al autorităţilor împotriva susţinătorilor săi.

La finalul întâlnirii, Mugabe a declarat că înţelegerea vrea să traseze "noi moduri de interacţiune politică". Tsvangirai a spus despre ceremonie că a fost o "foarte istorică ocazie" şi a insistat că o soluţie trebuie să fie găsită. "Dacă ne punem capul la contribuţie, sunt singur că putem găsi o soluţie. De fapt, să nu găsim o soluţie nu este o opţiune", a spus el.

Oficialii spun că înţelegerea stabileşte un termen final de două săptămâni pentru ca guvernul şi cele două facţiuni ale opoziţiei MDC să discute despre lucrurile importante, precum unitatea guvernului şi despre cum să se desfăşoare noile alegeri. Un guvern de unitate naţională este considerat drept cea mai bună soluţie de către Uniunea Africană, îngrijorată de milioanele de oameni care s-au refugiat în ţările vecine Zimbabwe.

Antena3.ro
 

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close